Είναι γνωστό πως η γυμναστική εκτός από τα σωματικά, μας παρέχει και ψυχικά οφέλη απομακρύνοντας ουσιαστικά τα όποια σημάδια κατάθλιψης. Για την κατάθλιψη υπάρχουν πολλές θεραπείες -ανάμεσά τους τα φάρμακα, ο διαλογισμός ,αναπνευστικές ασκήσεις pranayama από yoga ,υπερβατικές αναπνοές κτλ, σύμφωνα όμως με την επιστήμη, η προπόνησή σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις αυτή τη συναισθηματική διαταραχή.
Είναι ήδη γνωστό πως υπάρχει πολύ μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και την κατάθλιψη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι δραστήριοι άνθρωποι έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης και πως η άσκηση αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία. Τώρα όμως για πρώτη φορά, μια μελέτη έχει ρίξει φως στο πόσο ακριβώς σωματική δραστηριότητα απαιτείται κάθε εβδομάδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης – και είναι πολύ λιγότερη απ’ ότι πιθανώς φαντάζεσαι. Αφού κατέγραψαν το επίπεδο άσκησης και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε 33.908 Νορβηγούς ενήλικες για μια περίοδο 11 ετών, ερευνητές βρήκαν πως το 12% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εντελώς με μόνο μία ώρα άσκησης τη μέρα. Σωστά διάβασες: μία ώρα.
Και, παρότι ένα ποσοστό 12% δεν αντιστοιχεί σε μια εντυπωσιακή πλειοψηφία, είναι απολύτως αποδεκτό στοιχείο για να αποφασίσεις να περνάς μια ώρα την εβδομάδα στο γυμναστήριο (στην περίπτωση που χρειαζόσουν κάποιον λόγο για να πηγαίνεις). «Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να ποσοτικοποιήσουμε την προληπτική δράση της φυσικής δραστηριότητας προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα της κατάθλιψης στο μέλλον» επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Samuel Harvey, PhD. «Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά επειδή δείχνουν πως ακόμη και σχετικά μικρά διαστήματα άσκησης -ξεκινώντας από μία ώρα την εβδομάδα- μπορεί να προσφέρουν σημαντική προστασία κατά της κατάθλιψης».
Παρότι οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί η άσκηση δρα προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης, ο Dr Harvey έχει μια γενική άποψη: «Πιστεύουμε πως αυτό προκύπτει από το συνδυασμό των σωματικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων από τη φυσική δραστηριότητα» συμπλήρωσε. Επίσης ας μη ξεχνάμε τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά την άσκηση. Όταν γυμναζόμαστε αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών. Η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών την ώρα της άσκησης, συμβάλλουν στην καλή διάθεση, δρουν κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού και βοηθούν το μυαλό να ξεχαστεί. Ας επιλέξουμε λοιπόν το κατάλληλο είδος άσκησης που μας αρέσει και να λάβουμε τα οφέλη από αυτήν. Η άσκηση οφείλει να είναι ένας εορτασμός του σώματος και όχι αυτοτιμωρίας για τις τροφές που φάγαμε ή για το πόσο κακή είναι η απόδοση μας. Άρα λοιπόν αν η άσκηση μας κάνει να έχουμε αρνητική αυτοκριτική ή τυψεις θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Συνεπώς επιλέγουμε την κατάλληλο είδος γυμναστικής, εμψυχώνουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια που κάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους καθώς ο καθένας μας έχει την δική του πορεία και μοναδικά χαρακτηριστικά. Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες: Όλοι (ναι ακόμη και όσοι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο) μπορούν να αφιερώσουν τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα για να βελτιώσουν τη διανοητική τους υγεία. Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως η ψυχική υγεία ξεκινά από μέσα μας και αντανακλά στο σώμα!
Νους υγιής εν σώματι υγιή λοιπόν!
Nτάλης Βασίλειος
Functional/ Pilates Trainer
ALTERLIFE Absolute Εύοσμος