Στο άκουσμα της λέξης σνακ, μπορεί να σκεφτούμε κάποια εντελώς διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, άλλος θα σκεφτεί γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και άλλος pop corn, πατατάκια και γλυκά.
Σε κάποιους φαντάζει “υπερβολή” το να καταναλώσουν 1-2 σνακ ημερησίως, από τη στιγμή που κάνουν τρία κυρίως γεύματα μέσα στην ημέρα τους. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι ακριβώς μας προσφέρουν τα θρεπτικά σνακ.
Πλεονεκτήματα των θρεπτικών σνακ
Αρχικά, τις περισσότερες φορές ανάμεσα στα κυρίως γεύματα επιλέγουμε να έχουμε ως σνακ ξηρούς καρπούς, φρούτα, κεφίρ, γιαούρτι κτλ., διότι είναι τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά που συνήθως δε βρίσκουμε στα κυρίως γεύματα. Είναι δηλαδή ένας έξυπνος τρόπος να προσθέσουμε στη διατροφή απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Ακόμη, φαίνεται πως η κατανάλωση σνακ μέσα στην ημέρα μας, βοηθάει το αίσθημα πείνας να μειωθεί. Σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα ένα smoothie, θα μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά και κορεσμό, με αποτέλεσμα την ώρα κατανάλωσης του κυρίως μας γεύματος, να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική είναι η διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μέσα στην ημέρα μας. Όταν μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα φαίνεται να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης και ζαλάδας. Τα ενδιάμεσα σνακ μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.
Ξένια Βασλαματζή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence