Το αβοκάντο ανήκει ονομαστικά στην κατηγορία των φρούτων. Είναι πολύ θρεπτικό και για αυτό θα ήταν ωφέλιμο να το εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Στην Κεντρική Αμερική καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα, θα το βρούμε κυρίως σε περιοχές της Κρήτης.
Τα αβοκάντο χρειάζονται 4-5 ημέρες για να ωριμάσουν, συνεπώς η αποθήκευση τους σε θερμοκρασία δωματίου αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα – σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα – και για αυτό το λόγο οι διαιτολόγοι το κατατάσσουμε στην ομάδα των λιπαρών τροφίμων.
Είναι αρκετά πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη καλή λειτουργία της καρδιάς. Μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης είναι πλούσια σε αρκετές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, E, K B6 και φυλλικό οξύ.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους, καθώς ένα αβοκάντο περίπου των 200g μπορεί να αποδώσει μέχρι και 300 θερμίδες!
Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, 100g αβοκάντο προσφέρουν 160kcal, 15g λιπιδίων, 7g διαιτητικών ινών και 8.5g υδατάνθρακα.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence