Με τον όρο γλυκαιμικό δείκτη μπορούμε να αξιολογήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε ένα τρόφιμο, σύμφωνα με τους υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτό. Με άλλα λόγια, ο GI δείχνει πόσο γρήγορα και σε τι επίπεδο ανεβαίνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό μας, μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες, δεδομένου του ότι η διάσπασή τους πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό στο σώμα μας.
Τα τρόφιμα κατανέμονται σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού GI ως εξής:
Υψηλού GI (γρήγορη διάσπαση και απορρόφηση μετά την κατανάλωση)
- Τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη (επεξεργασμένα, συσκευασμένα, γλυκά, σάλτσες κλπ.)
- Η πρόσθετη ζάχαρη (καστανή, λευκή κλπ.)
- Αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη
- Λευκό ρύζι, μακαρόνια
- Πατάτες
- Λευκά αρτοσκευάσματα (πχ ψωμί)
Μέτριου και χαμηλού GI (πιο αργή διάσπαση και σταδιακή άνοδο σακχάρου μετά από την κατανάλωση)
- Ορισμένα φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια
- Τρόφιμα ολικής άλεσης
- Βρώμη
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης πολλές φορές δεν αποδεικνύει την ποιότητα του τρόφιμου. Με άλλα λόγια, αν αυτό έχει υψηλό GI δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό ή και το αντίστροφο. Ένας παράγοντας επίσης, που επηρεάζει την περιεκτικότητα του τρόφιμου σε υδατάνθρακες, είναι το μαγείρεμα με λίπη και πρωτεΐνες που μπορεί να μειώσει την ταχύτητα απορρόφησης υδατανθράκων από τον οργανισμό μας.
Πως επηρεάζει ο GI το σωματικό μας βάρος;
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του σωματικού βάρους, καθώς έχουν την τάση να δημιουργούν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παραμένουμε χορτάτοι και να μπορούμε να ρυθμίζουμε καλύτερα το αίσθημα πείνας και τσιμπολογήματος.
Ένα γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι η ισορροπία και η επιλογή υγιεινών γευμάτων, αποτελεί λύση για τον έλεγχο σωματικού βάρους και των επιπέδων γλυκόζης ταυτόχρονα.
Βιβλιογραφία: https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-is-the-glycaemic-index-gi/
Δανάη Μαυραγάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence