Διανύουμε το φθινόπωρο και οι σούπες κατακτούν για τα καλά τα τραπέζια μας! Χαρακτηριστικό λαχανικό του φθινοπώρου αποτελεί η κολοκύθα, η οποία εκτός από διακοσμητικό, βλ. Halloween, αποτελεί εξαιρετικό συστατικό για τα γεύματά μας!
Πάμε και εμείς λοιπόν να φτιάξουμε μια σούπερ γευστική και εύκολη κολοκυθόσουπα που θα μας ζεστάνει τις κρύες ημέρες που χειμώνα!
Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι:
- 1 κιλό καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μέτρια πατάτα
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο τζίντζερ
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κ. γλ. κουρκουμά
- ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε τον ζωμό λαχανικών.
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα, βγάζοντας τα σπόρια της με ένα κουτάλι και στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
- Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την πατάτα και το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε στον ζωμό που βράζει όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45’ λεπτά.
- Αφού βράσει η σούπα μας, σε ένα μπλέντερ ή χρησιμοποιώντας τη ράβδο, πολτοποιούμε το μίγμα.
- Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι ελαφρύ και λίγα κρουτόν ολικής.
Είσαι έτοιμος να την απολαύσεις!
*Τα υλικά αντιστοιχούν σε 4 μερίδες!
Όσο βράζεις τα λαχανικά σου, έλα να δούμε τα οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό μας.
1.Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Το πλούσιο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται σαν καροτενοειδή που περιέχονται. Τα καροτενοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και προστατεύουν τον οργανισμό μας από οξείδωση.
2. Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Κάποια από τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν οι κολοκύθες είναι: Ασβέστιο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Θείο, Κάλιο, Χλώριο, Μαγνήσιο, Χαλκός, Ιώδιο κα.
3. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Μία κούπα κολοκύθα περιέχει περίπου 7 γρ. φυτικών ινών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού και τη διαχείριση της ινσουλίνης.
4. Είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Επίσης, είναι μια καλή αποθήκη βιταμινών. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5, Β6, Β9), τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, K και βιταμίνη C.
5. Είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Η κολοκύθα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και ακολουθούν ένα πρόγραμμα, καθώς θεωρείται διαιτητική τροφή. Τα 100 γρ. ωμού λαχανικού περιέχουν 22kcal (μετά την θερμική επεξεργασία 25kcal). Έχει περίπου 7,7 γρ υδατάνθρακα, 1,3 γρ πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λίπος.
Κική Τσομπανίδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence