Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και είναι μια διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική, καθώς είναι η ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τι πρέπει να προσέξετε στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, εάν βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα διατροφής:
- Όπως και σε κάθε άλλη ημέρα γιορτής, όπου κυριαρχεί ένα πλούσιο γεύμα, μην παραλείψεις το πρωινό σου γεύμα, ώστε να μην παραμείνεις πολλές ώρες νηστικός καταλήγοντας να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες στο εορταστικό τραπέζι.
- Πρωταγωνιστής της 25ης Μαρτίου είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με το κουρκούτι και η συνοδευτική σκορδαλιά. Όσον αφορά τον μπακαλιάρο, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο μαγειρέματος του, δοκιμάζοντας τον ψητό ή στον φούρνο, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες και αυξάνοντας την θρεπτική του αξία συγκριτικά με το τηγάνισμα. Όσον αφορά την σκορδαλιά που συνοδεύει παραδοσιακά τον μπακαλιάρο, είναι αλοιφή που κατατάσσεται στους υδατάνθρακες, αφού φτιάχνεται από ψωμί ή πατάτα και έχει υψηλή θερμιδική αξία για αυτό προτίμησε να καταναλώσεις 2-3 κουταλιές της σούπας.
- Μην ξεχνάς τα λαχανικά. Γέμισε το πιάτο σου με φρέσκα λαχανικά, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, ώστε να σου προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν.
- Κράτα ένα μέτρο με το αλκοόλ και προτίμησε να καταναλώσεις 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί που προσφέρει ευεργετικές δράσεις για την υγεία.
- Ενυδατώσου επαρκώς και μην παραλείπεις το νερό, μιας που το συγκεκριμένο εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και αλκοόλ που οδηγούν σε αφυδάτωση.
Ξένια Βασλαματζή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence