Η χορτοφαγία τόσο η αυστηρή (Vegan) όσο και η πιο «χαλαρή» βρίσκεται και παραμένει στο προσκήνιο της Υγείας και της διατροφής εδώ και καιρό. Φαίνεται, πως δεν πρόκειται για άλλο ένα trend που ήρθε και θα φύγει σαν άλλη μια ανοιξιάτικη κολεξιόν…
Αυτό ίσως οφείλεται στους θερμούς υποστηρικτές της, καθώς πολλές φορές το αρχικό κίνητρο είναι «η διακοπή της χρήσης των ζώων για τροφή, ανέσεις, δουλειά, κυνήγι, ζωοτομία και οποιοδήποτε άλλο μέσο περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της πανίδας από τον άνθρωπο».
Άλλοι ίσως επιμένουν στην ιδέα, διότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, έχουν:
- Χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI Βάρος/ ύψος2)
- Μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο
- Χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση
- Καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη
- Καλύτερη διαχείριση της νεφρικής ανεπάρκειας
- Μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου
Άλλοι που τρώνε κάποια ζωικής προέλευσης προϊόντα όπως αυγά και γαλακτοκομικά αλλά δεν τους «πολυαρέσει» η γεύση του κρέατος, πλέον είναι πιο εύκολο από ποτέ να ακολουθήσουν μια τέτοιους είδους διατροφή χωρίς κανένα μειονέκτημα λόγω των αυξημένων επιλογών και των εμπλουτισμένων τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.
Εδώ βέβαια δεν έχουμε σκοπό ούτε να κάνουμε μαθήματα ηθικής, αλλά ούτε να σας πείσουμε για κάτι, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.
Όπως με κάθε ΥΓΙΕΙΝΟ διατροφικό πρότυπο, στη βάση πέρα από την ΠΟΙΚΙΛΙΑ επιλογών και τροφών υπάρχει η ΥΓΕΙΑ. Αυτό σημαίνει δηλαδή, πως τρώω και όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να διατηρώ ισορροπία στο σώμα μου.
Κατά δεύτερον, προτεραιότητα έχει η υγεία σου, επομένως αν υπάρχει αντένδειξη ώστε να μην ακολουθήσεις μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα, τότε θα βάλεις στην άκρη τα πιστεύω σου και θα ακούσεις τις ανάγκες του σώματος σου. Ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί αλλά και ΌΤΑΝ μπορεί.
Από εκεί και πέρα, μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σε καλύψει σε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά). Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα λάβεις και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα ω-3 λιπαρά, τον σίδηρο, το ασβέστιο και τη βιταμίνη Β-12 που έχεις ανάγκη -καθώς για αυτά συνήθως γίνεται λόγος- και τότε θα δεις και όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει η χορτοφαγία.
Αντενδείξεις χορτοφαγικής διατροφή.
- Εγκυμοσύνη
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ειδικά κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες είναι αυξημένες και η έλλειψη θα έχει αντίκτυπο και στο έμβρυο που πιθανόν να το ακολουθήσει και στο υπόλοιπο της ζωής του. Πλέον οι επιλογές σου επηρεάζουν άμεσα και έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς τη γνώση του και τη δυνατότητα να κάνει κάτι. Φρόντισε να έχει το καλύτερο δυνατό.
- Πολύ χαμηλός σίδηρος
Αν τα επίπεδα του σιδήρου σου είναι ήδη χαμηλά και δεν ακολουθείς μια χορτοφαγική δίαιτα, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείς και να το διορθώσεις πριν μπεις στη διαδικασία και … τα κάνεις χειρότερα.
- Γαστρεντερικά θέματα
Δεν είναι για όλους οι φυτικές ίνες! Ή δεν είναι για όλους, όλες τις περιόδους.
Μερικές παθήσεις/καταστάσεις του γαστρεντερικού, συνιστούν μειωμένες ποσότητες φυτικών ινών είτε γενικότερα, είτε σε περιόδους έξαρσης.
Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει τριπλάσιες-τετραπλάσιες ποσότητες ινών σε σχέση με μια μέση διατροφή.
- Έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού
Η εναλλαγή σε μια χορτοφαγική διατροφή απαιτεί μια στοιχειώδη μελέτη από εσένα και συμβουλευτική από έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο. Σε γενικές γραμμές, το να ακολουθήσει κάποιος μια φυτοφαγική διατροφή έχει γίνει πιο εύκολο από ποτέ, ωστόσο δεν έχει νόημα να λες ότι ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή αλλά στην πράξη να αποτελείται από σκέτες σαλάτες, πατατάκια, vegan σοκολάτες και αναψυκτικά!
Γιάννη Πόμμερ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence