Το Μ. Σάββατο συνήθως κάθεστε μετά την Ανάσταση γύρω από το τραπέζι, έχοντας μπροστά προϊόντα ζωικής προέλευσης μετά από μικρή ή μεγάλη αποχή.
Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό, φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα άλλωστε είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
Για όλους εσάς που δεν τρώτε μαγειρίτσα, μπορείτε να επιλέξετε δυο παξιμάδια ολικής με λίγο κασέρι και σαλάτα. Οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν πολύ καθοριστικό ρόλο, καθώς η κατανάλωση αρκετής ποσότητας θα μας προστατέψει απ’ την υπερκατανάλωση λιπαρών κρεάτων και ορεκτικών.
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρετε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο.
Γάλα 1.5% ή γιαούρτι 2% με δημητριακά μαζί με ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα και να γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.
Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα και αδιάλυτες φυτικές ίνες που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Μετά το μεσημεριανό τραπέζι , φυσικά και μπορείτε να καταναλώσετε το αγαπημένο σας γλυκό αρκεί να είναι ατομικό και να μην ξεφύγετε σε ποσότητες.
Τέλος, το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι.
Τι να κάνετε μετά την Κυριακή!
Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορείτε να ξαναγυρίσετε στη συνηθισμένη διατροφή σας. Μια καλή ιδέα για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη μέρα του Πάσχα θα ήταν μία φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, και σαλατικά, λίγο λάδι, γάλα και γιαούρτι 0-2%, ψωμί, φρούτα και μικρή περιεκτικότητα από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτείτε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξαναγυρίσετε το συντομότερο στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.
Έλλη Μπαγιαζίδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence