Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας την μπανάνα με κίτρινο χρώμα, στην πραγματικότητα, όμως, η επιλογή μπορεί να είναι πολύχρωμη! Είτε πράσινη, κίτρινη ή καφέ τα οφέλη της για τον οργανισμό είναι πολλά.
Πράσινη μπανάνα
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο (δεν διασπάται από το ένζυμο αμυλάση), το οποίο δρα ευεργετικά για τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι πράσινες μπανάνες βοηθούν και στη διάρροια.
Κίτρινη μπανάνα
Συνεισφέρει στη μείωση του ανθεκτικού αμύλου και στη σταδιακή συσσώρευση διαλυτών σακχάρων. Επίσης, η πέψη της γίνεται ευκολότερα. Γενικά οι ώριμες μπανάνες περιέχουν 3g ινών/120g.
Καφέ μπανάνα
Οι καφές μπανάνες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οποιαδήποτε απόχρωση κι αν έχει, καλό θα ήταν η μπανάνα να παραμένει μακριά από το ψυγείο. Και αυτό γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διατροφική αξία της μπανάνας.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLFE Fitness Excellence