Η υπερκατανάλωση τροφής και η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.
Τι είναι τα AGEs;
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται Προχωρημένα Προϊόντα Τελικής Γλυκοζυλίωσης (AGEs), γνωστά και ως γλυκοτοξίνες, μπορεί επίσης να έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία του μεταβολισμού σας, ανεξάρτητα από το βάρος.
Τα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος με τη διαδικασία αυτή να οδηγεί εντέλει σε αλλαγή του σχήματος των κυττάρων τους.
Ο σχηματισμός των AGEs είναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όμως ο σχηματισμός ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων τους τα καθιστά παθογόνα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των AGEs δεν προέρχεται ενδογενώς αλλά εξωγενώς και πιο συγκεκριμένα από τις τροφές και ιδιαίτερα από τον τρόπο που τις μαγειρεύουμε.
Πού τα συναντάμε;
Τα AGEs μπορούν επίσης να σχηματιστούν στα τρόφιμα. Όσα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια του ψησίματος (ξεροψημένα) ή του τηγανίσματος (καρβουνιασμένα) τείνουν να διαθέτουν πολύ υψηλά ποσοστά αυτών των ενώσεων.
Περιορίστε φαγητά πλούσια σε ΑGEs όπως τυριά με πολλά λιπαρά π.χ. η παρμεζάνα, τα λιπαρά επεξεργασμένα κρέατα όπως hot dogs και τέλος μαρινάρετε τα κρέατα σε όξινο περιβάλλον (με λεμόνι ή ξίδι) για τουλάχιστον μια ώρα πριν τα ψήσετε. Στην πραγματικότητα, η διατροφή είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής των AGEs.
Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών!
Ευτυχώς, το σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς για την εξάλειψη αυτών των επιβλαβών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αντιοξειδωτική και ενζυματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, όταν καταναλώνετε πάρα πολλά AGEs το σώμα σας δεν μπορεί να συνεχίσει να τα εξαλείφει με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται.
Ενώ τα χαμηλά επίπεδα γενικά δεν είναι ανησυχητικά, τα υψηλά επίπεδα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.
Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική ανεπάρκεια, το Αλτσχάιμερ καθώς και η πρόωρη γήρανση.
Επιπλέον, τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως εκείνα με διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ως εκ τούτου, πολλοί επαγγελματίες υγείας ζητούν τα επίπεδα AGEs να γίνουν δείκτες της συνολικής υγείας.
Άννα Kαλύβα
Υπεύθυνη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence