Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ποια είναι τα σημεία κλειδιά που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) σχετικά με την υγιεινή διατροφή;
Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες:
- Η υγιεινή διατροφή φαίνεται να προστατεύει από όλες τις μορφές δυσθρεψίας καθώς και από την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.
- Η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας οδηγούν σε παγκόσμιο κίνδυνο για την υγεία.
- Οι υγιεινές διατροφικές πρακτικές είναι σημαντικό να ξεκινούν από νωρίς μέσω του θηλασμού ο οποίος φαίνεται να προάγει την ομαλή ανάπτυξη (Προσφέρει βελτίωση της γνωστικής ανάπτυξης και άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας ή του περιορισμού της εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών αργότερα στη διάρκεια της ζωής του ατόμου).
- Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και η πρόσληψη trans λιπαρών λιγότερο από το 1% αυτής (Στόχος είναι η εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών).
- Ο περιορισμός της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Προτείνεται μια περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από το 5% για πρόσθετα οφέλη της υγείας.
- Η διατήρηση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 g την ημέρα (Είναι ισοδύναμη με την πρόσληψη νατρίου λιγότερο από 2 g την ημέρα) βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου στον ενήλικο πληθυσμό.
- Οι στόχοι που έχουν τεθεί από τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού στον παγκόσμιο πληθυσμό κατά 30%, η ελάττωση του ποσοστού εμφάνισης του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε ενήλικες και εφήβους έως το 2025.
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet