Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνει ένας διαιτολόγος είναι ‘’Πόσα γεύματα πρέπει να καταναλώνω μέσα στη μέρα μου;’’ ενώ συχνά οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν ή δεν έχουν τον χρόνο να καταναλώσουν 5-6 γεύματα ημερησίως. Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει και διχάσει αρκετά ακόμα και την επιστημονική κοινότητα. Επομένως, είναι απόλυτα λογικό ένας άνθρωπος που δεν έχει γνώσεις διατροφής να αναρωτιέται ποιο είναι το σωστό.
Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό;
Αυτό που έως τώρα γνωρίζουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, επομένως έχει διαφορετικές ανάγκες άρα δεν μπορούμε να δώσουμε μια και μοναδική οδηγία για όλους.
Αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος τότε αυτό που έχουμε να του δώσουμε σαν συμβουλή είναι πως πρέπει πάντα να τρώει ως απόκριση στο αίσθημα της πείνας και να σταματάει όταν νιώθει το αίσθημα του κορεσμού. Ο λόγος που δίνουμε αυτή την οδηγία είναι κυρίως για να μπορέσουν τα άτομα με περισσότερα κιλά να έρθουν ξανά σε επαφή με το σώμα τους και να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, καθώς λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων που καταναλώνουν, τα αγνοούν. Επομένως, όταν έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας βάρους, τον παροτρύνουμε να φάει όταν πεινάει και να σταματήσει όταν χορτάσει, χωρίς να τον αναγκάζουμε να τρώει ανά 3 ώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες ατόμων που έχουν παθολογικό υπόβαθρο, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπου εκεί οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ως μέρος της θεραπείας και βοηθάνε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος δε βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας βάρους ή δεν έχει κάποιο παθολογικό υπόβαθρο;
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αν είμαστε υγιή άτομα και ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής με τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών βάσει της ηλικίας και του φύλου μας, τότε δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε για το αν πρέπει να καταναλώσουμε 3 ή 5 γεύματα.
Τελικά, αυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι πως πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να τρώμε ως απόκριση στο αίσθημα της πείνας, αργά χωρίς άγχος και να σταματάμε όταν πλέον έχουμε χορτάσει.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence