Οι μαρμελάδες αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα «υγιεινά» γλυκίσματα μικρών και μεγάλων!
Τι ονομάζουμε μαρμελάδα;
Μαρμελάδα θεωρείται ένας πολτός που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά ή ακόμα και από χυμό φρούτων. Στα καταστήματα μπορούμε να τη βρούμε σε μορφή κονσέρβας ή σφραγισμένη με αποτέλεσμα να μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα κύρια συστατικά της είναι:
- Χυμός φρούτων ή φρούτα ή λαχανικά
- Ζάχαρη ή μέλι
- Πηκτίνη
- Φλούδες από κάποια εσπεριδοειδή
Αναλυτικά η θρεπτική αξία της:
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1 κ.σ. (15γρ)
|
Πηγή: USDA
Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί αν μπορείτε να λάβετε τις ίδιες βιταμίνες και τα ίδια οφέλη από τις μαρμελάδες συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Είναι ευρέως γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά, χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό τον λόγο πρέπει να τα εντάσσουμε σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιό μας. Ένα μαγειρεμένο φρούτο και λαχανικό, όπως η μαρμελάδα δεν έχει ακριβώς τις ίδιες πλέον ιδιότητες όπως θα είχε ένα φρέσκο φρούτο ή λαχανικό! Παρόλα αυτά τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται μέσα σε αυτά, παραμένουν ίδια και μετά το μαγείρεμα. Άρα μπορούμε να απορροφήσουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά και από τη συγκεκριμένη αλοιφή. Αν η μαρμελάδα κιόλας, εμπεριέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων μας δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη απορρόφηση φυτικών ινών.
Πώς μπορώ να εντάξω τη μαρμελάδα στη διατροφή μου;
Οι τρόποι ποικίλλουν ανάλογα με τις γεύσεις του καθένα!
Μπορείτε να αλείψετε μια μαρμελάδα από φρούτα πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά. Ένας άλλος τρόπος είναι να συνοδεύσετε το γιαούρτι σας με την αγαπημένη σας γεύση.
Αν πάλι προτιμάτε τις πιο γλυκόξινες γεύσεις, υπάρχουν αρκετές μαρμελάδες στο εμπόριο που παρασκευάζονται από λαχανικά και συνδυάζονται υπέροχα με διάφορα τυριά, αυγά ή ακόμα και με καπνιστά αλλαντικά.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE– Fitness Excellence