Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και από περισσότερους ανθρώπους ότι υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η αίσθηση που βιώνουν είναι ένα κάψιμο στο στήθος που κατευθύνεται προς το λαιμό από τα οξέα του στομάχου. Όλοι το έχουμε αισθανθεί έστω και μια φορά στη ζωή μας. Για να φτάσουμε στο συμπέρασμα να πούμε ότι κάποιος πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρέπει να βιώνει το αίσθημα αυτό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση.
Πώς συμβαίνει όμως αυτό το «κάψιμο»;
Η «γαστροοισοφαγική βαλβίδα» είναι μια βαλβίδα ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι. Όταν καταναλώνουμε τροφή αυτή ανοίγει και έπειτα κλείνει, ώστε να μη ανεβαίνει το οξύ του στομάχου προς τον οισοφάγο. Όταν η βαλβίδα αυτή παρουσιάζει σφάλμα, το οξύ του στομάχου είναι ελεύθερο να περάσει προς τον οισοφάγο και να προκαλέσει τις λεγόμενες «καούρες» μέχρι και πόνο. Συνήθως συμβαίνει μετά την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων και λιπαρών.
Υπάρχει θεραπεία; Πώς το αποφεύγω;
Η «γαστροοισοφαγική βαλβίδα» δεν μπορεί να διορθωθεί με φαρμακευτική αγωγή. Το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε με φαρμακευτική αγωγή είναι να σταματήσουμε τη παραγωγή οξέων από το στομάχι, ώστε να περιορίσουμε τα συμπτώματα. Βέβαια, η χρόνια λήψη αυτών τον φαρμάκων έχει δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώξεις, οστεοπόρωση, πνευμονίες. Εκεί έρχεται η παρέμβαση του διαιτολόγου, ώστε μέσω της σωστής διατροφής και σε συνεργασία με τον ασθενή να καταφέρουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής του, με σκοπό να εξαλείψουν τα συμπτώματα.
Τι πρέπει να αποφεύγω;
- τηγανητά γεύματα
- όξινα φρούτα(λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, ανανάς, ρόδι κ.α.)
- βούτυρο
- κρέατα με μεγάλο ποσοστό λίπους
- σοκολάτες και σοκολατούχο γάλα
- καφές και τσάι
- αλκοόλ
- κάπνισμα
- γεύματα πολύ αργά το βράδυ
- ντομάτα
- ασπιρίνη
Τι να προτιμώ;
- ψητό άπαχο κρέας και ψάρι
- πολλά λαχανικά (εκτός της ντομάτας)
- δημητριακά ολικής
- μικρά και συχνά γεύματα
- γεύμα 2 ώρες τουλάχιστον πριν τον ύπνο
- ψητά και βραστά γεύματα
Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique