Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών και των εφήβων. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η φυσική δραστηριότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μειώνεται συνεχώς, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα social media. Ως συνέπεια της μειωμένης δραστηριότητας, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, ειδικά στις χώρες του δυτικού κόσμου. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στις 46 χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την άσκηση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία απαραίτητη. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine (ACSM):
- Πρέπει να ασκούνται 60 λεπτά καθημερινά, είτε με τη μορφή παιχνιδιού, είτε κάποιου αθλήματος (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση), είτε συμμετέχοντας σε κάποια μορφή προγραμματισμένης άσκησης (τρέξιμο, ποδήλατο, άσκηση στο γυμναστήριο). Συνίσταται ο συνδυασμός μέτριας και έντονης άσκησης. Σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση πριν και κατά την διάρκεια της άσκησης για την αποφυγή αφυδάτωσης, καθώς τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς τους.
- Τα παιδιά ηλικίας 5-8 ετών καλό είναι να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με παιγνιώδη χαρακτήρα (άλματα πάνω από μικρά εμπόδια, παιχνίδια με μπάλα ή κώνους, αναρρίχηση, ενόργανη γυμναστική, ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού) όπου η διασκέδαση, η κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά αλλά και η εκμάθηση βασικών κινητικών προτύπων είναι οι κυριότεροι στόχοι.
- Τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών μπορούν να πραγματοποιούν ασκήσεις με το βάρος του σώματος τους (καθίσματα, μονόζυγο) είτε να χρησιμοποιήσουν λάστιχα και medicine balls με μικρή αντίσταση, σε μια προπόνηση κυκλικής μορφής με 5-7 σταθμούς όπου ο χρόνος άσκησης δεν θα ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα και το διάλειμμα θα ναι διπλάσιο του χρόνου άσκησης.
- Τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και άνω μπορούν να πραγματοποιούν προπόνηση με βάρη (μηχανήματα, λάστιχα, αλτήρες) 2-3 φορές την εβδομάδα στο 40-50% της μέγιστης δύναμης, με έμφαση στην σωστή τεχνική και υπό την επιτήρηση ενός επαγγελματία της άσκησης.
Τα οφέλη της άσκησης κατά την παιδική ηλικία είναι πολλαπλά (βελτίωση σύστασης σώματος, καλύτερος κινητικός συντονισμός, αυξημένη αερόβια ικανότητα και μυϊκή δύναμη, διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης), γι’ αυτό βάλτε την φυσική δραστηριότητα στην ζωή των παιδιών σας!
Σεραφείμ Ελευθερίου
Functional Trainer
ALTERLIFE Absolute Δραπετσώνα
ACSM’S Guidelines for Exercise Testing and Prescription, Tenth Edition, 2018