Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου και επηρεάζει ένα στα επτά άτομα.
Τα συχνότερα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή συνδυασμός και των δύο. Κάποια αλλά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, η διάταση, τα υπερβολικά αέρια και η επείγουσα ανάγκη για αφόδευση.
Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες θεραπείες. Μια από αυτές, είναι η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPS, η οποία βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα και φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε 3 από τους 4 πάσχοντες. Η διατροφή χαμηλή σε FODMAP είναι μια διατροφή τριών σταδίων, δεν συμβάλει στη θεραπεία του ΣΕΕ, αλλά στη διαχείριση των συμπτωμάτων και γι’ αυτό δεν προτείνεται ως δια βίου διατροφή, αλλά βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει ποια τρόφιμα του δημιουργούν πραγματικά ενοχλήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι 1/3 πάσχοντες δεν παρατηρεί βελτίωση των συμπτωμάτων και έτσι χρειάζεται να δοκιμάσει άλλες προτεινόμενες θεραπείες.
Τα FODMAPs (Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) είναι μια ομάδα υδατανθράκων ,που δεν αφομοιώνονται ή απορροφώνται πλήρως από το έντερο και οι μηχανισμοί δράσης τους είναι οι εξής:
1. Ώσμωση: Όταν τα FODMAP φτάνουν στο έντερο, προσελκύουν νερό.
2. Ζύμωση: Τα FODMAP ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αέρια. Τα επιπλέον αέρια και το νερό προκαλούν το εντερικό τοίχωμα να τεντώνεται και να διαστέλλεται.
Τα FODMAP βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φακές, γαλακτοκομικά και σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα. Η διατροφή χαμηλή σε FODMAP θα πρέπει αν ακολουθείται ΜΟΝΟ για 2-6 εβδομάδες καθώς σκοπός της είναι να διερευνήσει ποια FODMAPs ευθύνονται για τα συμπτώματα. Η δίαιτα FODMAP, θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός καλά εκπαιδευμένου διαιτολόγου, καθώς είναι μια αρκετά στερητική δίαιτα.
Αν και η λίστα των FODMAPS είναι αρκετά μεγάλη, παρακάτω αναφέρονται μερικά από αυτά:
- Ολιγοσακχαρίτες: Φρουκτάνες& GOS – βρίσκονται σε τρόφιμα όπως σιτάρι, σίκαλη, κρεμμύδια, σκόρδο και όσπρια.
- Δισακχαρίτες: Λακτόζη – βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, τα μαλακά τυριά και τα γιαούρτια.
- Μονοσακχαρίτες: Φρουκτόζη – βρίσκεται στο μέλι, τα μήλα, τα σιρόπια καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κ.λπ.
- Πολυόλες: Σορβιτόλη και μαννιτόλη – Βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιείται στα τεχνητά γλυκαντικά.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence