Τα ενισχυμένα ροφήματα φυτικής προέλευσης μπορούν να προσφέρουν ασβέστιο, βιταμίνη D και B12 τα οποία βρίσκονται και στο γάλα αγελάδας. Ωστόσο, όσον αφορά την πρωτεΐνη και τα σάκχαρα, η διατροφική αξία αυτών των ροφημάτων διαφέρει σημαντικά και αυτό εξαρτάται από το κύριο συστατικό τους.
Τα ροφήματα που παράγονται από δημητριακά (όπως ρύζι και βρώμη) περιέχουν εκ φύσεως περισσοτέρους υδατάνθρακες, ενώ τα ροφήματα που παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς και καρύδια, περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και ελαφρώς περισσότερα λιπαρά.
Όσον αφορά την πρωτεΐνη, το ρόφημα σόγιας περιέχει παρόμοια πρωτεΐνη με το γάλα αγελάδας. Ενώ τα άλλα ροφήματα κυμαίνονται μεταξύ 0.1 -0.5g πρωτεΐνης ανά 100mL.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στα φυτικής προέλευσης ροφήματα, πιθανό να προστίθεται εξτρά ποσότητα ζάχαρης (sweetened) . Για αυτό καλύτερο θα ήταν να επιλέγετε ροφήματα χωρίς προσθήκη απλών σακχάρων.
Συνοπτικά:
- Επιλέγουμε ροφήματα ενισχυμένα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12.
- Αν θέλουμε περισσότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επιλέγουμε γάλα σόγιας.
- Επιλέγουμε ροφήματα χωρίς έξτρα ποσότητα απλών σακχάρων.
Η επιλογή του αγελαδινού γάλακτος, ή οποιουδήποτε άλλου υποκατάστατου εξαρτάται από τις διατροφικές σας προτεραιότητες, τις ατομικές σας ανάγκες, το ιατρικό σας ιστορικό (αλλεργίες) και φυσικά από τη γευστική σας ικανοποίηση!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διατροφική αξία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence