Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, καθώς τόσο το κοινό κρυο¬λόγημα όσο και η γρίπη παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα. Υπάρχει όμως τρόπος να προφυλαχτούμε από το κρυολόγημα; Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η ασπίδα μας. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, είναι ο καλύτερος τρόπος να οχυρώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παρακάτω αναφέρονται 7 βασικά τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας αν θέλουμε να τη… γλυτώσουμε φέτος το χειμώνα.
Ρόδι: Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ) σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (82 kcal στα 100 g). Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. ¬Εκτός των άλλων, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών, έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Μπρόκολο: Ο πράσινος σύμμαχος της υγείας μας
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες (φολικό οξύ, βιτ. Β1, βιτ. Α), κυρίως όμως σε βιταμίνη C. Είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, που το καθιστούν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αποδίδει 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. οπότε γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας. Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεστε φροντίστε μην το παρακάνετε στο βράσιμο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.
Καρότο: Ένα θαυματουργό φάρμακο της φύσης
Επιλέξτε το καρότο εάν θέλετε να ενισχύσετε την αμυντική δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος από ιούς και βακτήρια. Τα καρότα είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες καταστρέφοντας τα μικρόβια. Επίσης το β-καροτένιο στα καρότα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος. Και το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματός σας από ιούς και βακτήρια. Επίσης τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Κάστανα: Ο διατροφικός θησαυρός του χειμώνα
Τα κάστανα εμφανίζονται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζουν την έλευση του χειμώνα. Αποτελούν σίγουρα τον ιδανικό καρπό για τον χειμώνα, αλλά πρέπει να τα καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες καθώς έχουν αρκετές θερμίδες( 2 μεγάλα κάστανα βραστά ή ψητά μας δίνουν περίπου 100 θερμίδες). Περιέχουν βιταμίνη C αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, Β1, Β2, Β3 οι οποίες τονώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό μας, αλλά και το νευρικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης τα κάστανα είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς αλλά σε σύγκριση με τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, έχουν τις λιγότερες θερμίδες.
Παντζάρι: Ένα λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία
Το παντζάρι βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, καταπολεμούν την αναιμία και την κόπωση. Είναι δηλαδή ιδανικά όταν βρίσκεστε στην ανάρρωση από κάποια ασθένεια.
Κρεμμύδι: Ένα αληθινά φθηνό υπετρόφιμο
Οι ωφέλιμες επιδράσεις του κρεμμυδιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσες ώστε θεωρείται τρόφιμο αλλά και φάρμακο συγχρόνως. Έτσι συγχέονται οι διαιτητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι λοιπόν το κρεμμύδι το θρεπτικό φάρμακο για κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν γίνεται η χρήση του σε ωμή κατάσταση. Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό, διεγείρει την ανάπτυξη φιλικών μικροβίων στο έντερο, δρα ανακουφιστικά σε μικροβιακές φλεγμονές, κρυολογήματα, γρίπη και άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Επιπλέον, η πικάντικη γεύση του κρεμμυδιού, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας εφίδρωση, η οποία, επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων το χειμώνα.
Πορτοκάλι: Πολλά παραπάνω από πηγή βιταμίνης C
Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Εκτός όμως από το ότι είναι νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα μέτριο πορτοκάλι μας περιέχει 62 θερμίδες και προμηθεύει τον οργανισμό μας με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επίσης τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέος, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας.
Tips: Γυμναστείτε για 20 με 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται στους ιούς.
Άννα Καλύβα
Υπεύθυνη διαιτολόγος-διατροφολόγος Αlterlife