Λόγω καλοκαιριού ο οργανισμός μας, όπως και το δέρμα μας, αφυδατώνεται και ξεραίνεται. Υπάρχει άραγε λύση σε αυτό το αιώνιο πρόβλημα; Μα φυσικά! Οι τροφές που επιλέγουμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αντικατοπτρίζονται στην επιδερμίδα μας. Ποια είναι όμως εκείνα τα τρόφιμα που μας βοηθούν στη λάμψη και στην υγιεινή όψη μας;
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο ανήκει στα ακόρεστα λιπαρά οξέα, στα γνωστά δηλαδή «καλά λιπαρά», τα οποία ενισχύουν την υγρασία της επιδερμίδας και ταυτόχρονα προστατεύουν το δέρμα από τις ακτινοβολίες του ήλιου.
Ψάρια και Οστρακοειδή: Τα ψάρια ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να δείχνει πιο λαμπερή και να είναι πιο απαλή. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως τα ω3 λιπαρά βοηθούν και στο κυκλοφοριακό σύστημα (μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις φλεγμονές), στην αντιμετώπιση της ξηρότητας αλλά και στην αντιγήρανση του δέρματος.
Πράσινα λαχανικά: Όλα τα λαχανικά -με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν- βοηθούν στην καλή υγεία του σώματος και την επιδερμίδας. Το μαρούλι και το σπανάκι, κυρίως, περιέχουν βιταμίνη Α και κάλιο που βοηθούν στην “αναπνοή” του δέρματος και στην αυξημένη αναπαραγωγή κυττάρων που ενισχύουν την αναζωογόνηση της επιδερμίδας.
Ξηροί καρποί: Τα αγαπημένα σε αρκετό κόσμο αμύγδαλα περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Ενυδατώνουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την ξηροδερμία. Τα καρύδια, επίσης, αποτελούν πηγή ω3 λιπαρών οξέων, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο ελαστικό και πιο αναζωογονημένο.
Τρόφιμα πλούσια σε καροτίνη: Τα τρόφιμα που περιέχουν καροτίνη προλαμβάνουν την φθορά των κυττάρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται η νεανική όψη της επιδερμίδας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
Μαύρη σοκολάτα: Κατά κύριο λόγο εννοούμε το ρόφημα της μαύρης σοκολάτας που περιέχει φλαβονοειδή. Ανανεώνοντας την επιδερμίδα και κάνοντάς την πιο λαμπερή και πιο απαλή. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί η μαύρη σοκολάτα.
Φρούτα: Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα, εφόσον είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα κεράσια, στις φράουλες, στο πορτοκάλι και στα γκρειπφρούτ, ενισχύει την δημιουργία του κολλαγόνου, καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθάει στη λαμπερή όψη του δέρματος, προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, την δημιουργία ρυτίδων και ραγάδων, εμποδίζει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και τέλος κάνει το δέρμα πιο σφιχτό και λείο εμποδίζοντας τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence