Ας απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα ανάλογα και με τα γραμμάρια αλατιού που καταναλώνονται:
- Υψηλής περιεκτικότητας τροφές σε αλάτι θεωρούνται όσες έχουν νάτριο/αλάτι: >0,6γραμμ. νατρίου / >1,5 γραμμ. αλατιού ανά 100 γραμμ. προϊόντος.
- Στις μέτριας περιεκτικότητας τροφές ανήκουν αυτές με νάτριο/αλάτι >0,1 και <0,6 γραμμ. νατρίου / >0,3 και <1,5 γραμμ. αλατιού ανά 100 γραμμ. προϊόντος.
- Τροφές με χαμηλό ποσοστό θεωρούνται αυτές με νάτριο/αλάτι: <0,1 γραμμ. νατρίου/ <0,3 γραμμ. αλάτι ανά 100 γραμμ. προϊόντος.
- Στην κατηγορία πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο/αλάτι εντάσσονται τα τρόφιμα με ≤0,04 γραμμ. νατρίου ή αλατιού ανά 100 γραμμ. προϊόντος.
- Ελεύθερα σε νάτριο/αλάτι χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν ≤0,005γρ νατρίου/ αλατιού ανά 100 γραμμ. προϊόντος.
Για να μειώσετε την κατακράτηση αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αλάτι μετά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με μπαχαρικά ή βότανα π.χ. άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, πιπέρι, λεμόνι, τζίντζερ, πάπρικα κ.α.
Ας δούμε μερικά τρόφιμα πλούσια σε αλάτι:
- Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
- Έτοιμες σάλτσες
- Τουρσί
- Παστά
- Κύβοι μυρωδικών
- Αλλαντικά
- Λουκάνικα
- Καπνιστά κρέατα και ψάρια
- Τυριά (χαμηλή περιεκτικότητα όμως έχουν: το ανθότυρο και η άσπρη μοτσαρέλα)
- Βούτυρο
- Φυστικοβούτυρο
- Αρτοσκευάσματα
- Κατεψυγμένα γεύματα
- Ξηροί καρποί (καλό είναι να προτιμώνται οι ανάλατοι ξηροί καρποί)
- Πατατάκια
- Κουλούρια
Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλοντας έτσι στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.
Μάγδα Νικολάου
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence