Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαγητών που επιλέγουμε και της διάθεσής μας; Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού μιας διατροφής που να συνδέεται με την καλή ψυχολογία;
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι πολύ σύνηθες να επηρεάζει την ενέργεια και τη διάθεση. Στόχος είναι η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στον σίδηρο, την βιταμίνη Β1, Β3 και Β12, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ=ΓΛΥΚΟΖΗ=ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ικανότητα συγκέντρωσης σχετίζεται άμεσα με την επαρκή παροχή ενέργειας – από τη γλυκόζη του αίματος – στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται το σώμα. Η γλυκόζη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους μύες αλλά και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Προέρχεται από όλους τους υδατάνθρακες που τρώμε – τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί, ρύζι, πατάτες, απλά σάκχαρα και λακτόζη από το γάλα.
Καταναλώνοντας στο πρωινό αλλά και τα υπόλοιπα γεύματα ορισμένες ποσότητες υδατανθράκων, εξασφαλίζονται επαρκή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το σημαντικό είναι να εστιάζετε στα ολικής άλεσης προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σημαντικές πηγές αρκετών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (μία κατάσταση που είναι γνωστή ως υπογλυκαιμία) συνδέονται με το αίσθημα της αδυναμίας και της κούρασης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν τρώμε αρκετά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για άτομα με διαβήτη και άτομα που κάνουν πολύ έντονη άσκηση. Μπορεί επίσης να συμβεί σε ανθρώπους που ακολουθούν πολύ περιοριστικές διατροφές.
ΤΕΛΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ;
Η απάντηση είναι ναι. Οι επιδράσεις του φαγητού στη διάθεση έχουν να κάνουν τόσο με το περιεχόμενο των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά όσο και με τη συσχέτιση πολλών από αυτά με ευχαρίστηση και ανταμοιβή (π.χ. σοκολάτα). Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν θρησκευτική, οικονομική ή και πολιτιστική σημασία, η οποία τελικά φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεσή μας όταν τα τρώμε.
Τελικά λοιπόν, η καλή διάθεση είναι απόρροια μιας διατροφής που εμπεριέχει επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων καλής πηγής ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να πετυχαίνουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σημείο-κλειδί είναι επίσης η επαρκής πρωτεϊνική πρόσληψη αλλά και η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και επαρκή πρωτεΐνη, για να διασφαλίσετε υγεία αλλά και καλή διάθεση!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγο
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή: https://www.bda.uk.com/resource/food-facts-food-and-mood.html