Συχνά μερικά άτομα αντιμετωπίζουν φουσκώματα μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Αυτά τα πρηξίματα δημιουργούν δυσφορία με αποτέλεσμα συχνά τα άτομα να περιορίζουν αρκετά τρόφιμα από τη διατροφή τους και να δημιουργούν ελλείψεις στο σώμα τους. Πιο κάτω περιγράφονται μερικές πρακτικές για την σωστή αντιμετώπιση των φουσκωμάτων και την εξάλειψη αρνητικών συναισθημάτων.
- Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων όπως: αβοκάντο, πεπόνια, μπιζέλια, μανιτάρια, καλαμπόκι, κρεμμύδι, αυγά, αγγουράκια, λάχανο, ραπανάκια , σκληρά τυριά, γογγύλια, μπύρα, μπρόκολο, πράσο, ξηροί καρποί, σπανάκι, μουστάρδα, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα, ελιές, κουνουπίδι, πιπεριές , σπαράγγια, πικάντικα τρόφιμα
- Μείωση συγκεκριμένων ενεργειών όπως: μάσηση τσίχλας, μειωμένη πρόσληψη υγρών, πρόσληψης υγρών με ανοιχτό το στόμα, πρόσληψη υγρών με το καλαμάκι, πρόσληψη ανθρακούχων ροφημάτων, ζάχαρη και γλυκαντικά (π.χ. αναψυκτικά τύπου κόλα)
- Επιλογή γάλακτος με μειωμένη λακτόζη ή χωρίς λακτόζη (delact, γάλα σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου)
- Μούλιασμα οσπρίων σε νερό από την νύχτα πριν το μαγείρεμα ή προσθήκη μαγειρικής σόδας καθώς ψήνονται
- Επιλογή πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα
- Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών
- Επιλογή άπαχων κρεάτων (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, φιλέτο)
- Αργό μάσημα τροφής
- Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πρηξιμάτων (είτε από συμπληρώματα διατροφής είτε από κατανάλωση παραδοσιακών γιαουρτιών)
- Αποφυγή καπνίσματος (ο καπνός μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα)
- Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο και τα φουσκώματα
- Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι εύκολο να χωνευτούν και δεν δημιουργούν πρηξίματα (πχ πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά κτλ.)
Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique Κύπρου