Πάμε να δούμε λοιπόν τι σήμαινει αρχάριος (στο κόσμο των γυμναστηρίων). Όταν εμείς οι γυμναστές αποκαλούμε κάποιον ‘’αρχάριο’’ σκοπός μας δεν είναι ούτε να τον προσβάλλουμε, ούτε να μειώσουμε τις ικανότητες του. Ο μοναδικός σκοπός μας είναι να τον προφυλάξουμε από μυϊκούς τραυμαυτισμούς, όπως και να τον εντάξουμε όσα πιο ομαλά γίνεται στο είδος της γυμναστικής-άθλησης που επιθυμεί.
Η γυμναστική τείνει να γίνει τρόπος ζωής για όλους, μικρούς-μεγάλους. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως όλοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Όλα προσαρμόζονται με γνώμονα την ηλικία, το βάρος και τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς που τυχόν υπάρχουν.
Είναι απόλυτα κατανοητό και σεβατό πως οποισδήποτε ξεκινά για πρώτη φορά να γυμνάζεται θεωρεί πως άμεσα θα δει αποτελέσματα, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η προσδοκία αυτή είναι απλά αδύνατη και κάνει το έργο του γυμναστή να μοιάζει λανθασμένο.
Είναι πολλές οι φορές που ακούμε ασκούμενους να λένε πως πήγα ένα μήνα γυμναστήριο, αλλα δεν είδα καμιά διαφορά στο σώμα μου, ασκούμενοι οι οποίοι έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά θεωρούν πως σε λίγες μέρες θα πρέπει να έχουν πετύχει το στόχο τους εκτελώντας ένα πρόγραμμα εξαντλητικό και επίπονο.
Ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να δούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι ή μάλλον όπως πρέπει να είναι. Ένας άνθρωπος που ξεκινάει γυμναστική για πρώτη φορά πρέπει να ακολουθήσει αρχικά ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο θα είναι ήπιας έντασης ώστε να μπορεί να ‘’βγαίνει’’ σχετικά εύκολα. Βασικό είναι να μπορεί να ελέγχει το σώμα του, κάτι που είναι δύσκολο το πρώτο διάστημα.
Ένας αρχάριος δυσκολεύεται να εκτελέσει συνδυαστικές-λειτουργικές και κινητικές ασκήσεις (οχι γιατί δε μπορεί αλλά γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος να προσαρμοστεί).
Ευτυχώς το ανθρώπινο σώμα έχει απίστευτες δυνατότητες και μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να χτιστούν κάλα οι βάσεις του, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται και με όσα κιλά έχει ο καθένας.
Εν κατακλείδι, να γνωρίζετε πως το πιο εύκολο πράγμα για έναν γυμναστή είναι να σας κουράσει και να σας κάνει να πονέσετε και την επόμενη μέρα να δυσκολεύεστε ακόμα και στο περπάτημα. Αυτό είναι λάθος, ο ασκούμενος αρχικά θα απογοητευτεί διότι θα εκτελεί πολύ δύσκολα το πρόγραμμα, θα έχει αποχή από το γυμναστήριο μέχρι να φύγει το πιάσιμο και στη χειρότερη περίπτωση θα τραυματιστεί.
Δέσποινα Λαγογιάννη
Functional Trainer
ALTERLIFE ABSOLUTE Δραπετσώνα