Ένα από τα κατεξοχήν αγαπημένα γλυκά το χειμώνα είναι τα cinnamon rolls! Παρακάτω θα βρείτε μία εύκολη και υγιεινή εναλλακτική τους.
Πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε για 9 rolls:
Για τη Ζύμη
- 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσης (160 g)
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης (90 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά, στιγμιαία
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
- ¾ φλιτζάνι ζεστό νερό (160 ml)
- 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
Για τη γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα Κεϋλάνης
- ¾ φλιτζάνι ανάλατοι ξηροί καρποί της επιλογής σας, αλεσμένοι (110 g)
- 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
- ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (120 ml)
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα ξηρά υλικά για τη ζύμη μας. Προσθέστε λίγο από το χλιαρό νερό, καθώς και το σιρόπι σφενδάμου και αρχίστε να ανακατεύετε. Προσθέστε όσο νερό χρειάζεστε για να έχετε μια λεία, απαλή ζύμη που δεν κολλάει.
Ζυμώστε για λίγα λεπτά, στη συνέχεια σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος ,για περίπου μισή ώρα.
Ετοιμάστε τη γέμιση ζεσταίνοντας το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι για λίγα λεπτά για να δημιουργηθεί μια ομοιογενής υφή και μετά αφήστε στην άκρη. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό αφού ξεκουραστεί, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας αλεσμένους ξηρούς καρπούς, για να έχετε την ιδανική υφή.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αλευρώστε μια επίπεδη επιφάνεια, ζυμώστε για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια τυλίξτε σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
Απλώστε τη γέμιση των ξηρών καρπών στην επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας ένα μικρό κενό γύρω από τις άκρες.
Τώρα, τυλίξτε τη ζύμη μέχρι να έχετε ένα μεγάλο και ομοιόμορφο ρολό.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το ρολό σε ίσα κομμάτια.
Βάλτε τα ρολά κανέλας οριζόντια σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έτοιμα!
Σημειώσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης χωρίς ζάχαρη σε αυτή τη συνταγή.
Τα rolls διατηρούνται σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες ή στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique