Είναι ευρέως γνωστό ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν πολυφαινόλες των οποίων η κατανάλωση έχει συσχετιστεί με πληθώρα ευεργετικών δράσεων. Στην πραγματικότητα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Υπό το πρίσμα των παραπάνω ιδιοτήτων, διεξήχθησαν διάφορες κλινικές δοκιμές βασιζόμενες στην κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας σε υγιή άτομα καθώς και σε διάφορες κατηγορίες ασθενών, όπως εκείνοι που πάσχουν από καρδιαγγειακά, νευρολογικά και άλλα νοσήματα.
Πάμε να δούμε λοιπόν που φαίνεται να εντοπίζονται οι δράσεις τους:
- Καρδιαγγειακό Σύστημα (οι πολυφαινόλες, ακόμα και αυτές που περιέχονται στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα, μπορούν να βελτιώσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία)
- Κεντρικό Νευρικό Σύστημα & Συμπεριφορά (θετική επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες/βελτίωση διάθεσης, μείωση πνευματικής κόπωσης/ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση σε ηλικιωμένους)
- Εντερική Λειτουργία (ενδείξεις αποδίδουν στις συγκεκριμένες πολυφαινόλες αντιφλεγμονώδη δράση)
- Παχυσαρκία (Η αντίστροφη σχέση της κατανάλωσης σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο με την παχυσαρκία αποδίδεται τόσο στην αλλαγή στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων όσο και στη σχετικά γρήγορη επαγωγή κορεσμού που προκαλείται από την κατανάλωσή της)
Συνοψίζοντας λοιπόν στα πλαίσια διαφόρων μελετών, η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε κάτι γλυκό, ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι μια καλή επιλογή!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique
Βιβλιογραφία: Magrone, T., M. A. Russo and E. Jirillo. “Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications.” Front Immunol 8, (2017): 677.