Μία ερώτηση που όλοι έχουν σαν απορία, και ίσως είναι το ερώτημα που γίνεται κατά κόρον στους γυμναστές και στους διαιτολόγους, όταν προετοιμάζονται για να αρχίσουν μία πιο υγιεινή διατροφή: πρέπει να τρώω το βράδυ;
Η απάντηση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό ναι ή ένα όχι. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι οι εξής:
Η ώρα της προπόνησης. Το πότε ο κάθε ασκούμενος ασκείται αλλάζει και τις διατροφικές του ανάγκες, καθώς το γεύμα μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντικό. Αν λοιπόν, ένας ασκούμενος κάνει προπόνηση κάθε μέρα το πρωί πριν πάει στην δουλειά του, έχοντας φάει ένα σύντομο πρωινό, θα μπορούσε να μην φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού το βράδυ, καθώς το γεύμα μετά την προπόνηση, δηλαδή το δεκατιανό και το μεσημεριανό θα πρέπει να είναι πιο πλούσια σε ποσότητα, λόγω των μεταβολικών αναγκών. Αν ωστόσο, ένας ασκούμενος κάνει προπόνηση το απόγευμα, τότε θα πρέπει να φάει ένα πλούσιο σε ποσότητα και κυρίως ποιότητα βραδινό έτσι ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματός του και όχι να κοιμηθεί χωρίς καθόλου γεύμα ή λειψό γεύμα.
Το σύνολο των θερμίδων. Έρευνες αποδεικνύουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το σύνολο των θερμίδων που θα καταναλώσει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του και όχι το πότε θα καταναλώσει τα γεύματά του. Αν λοιπόν η καθημερινότητα ενός ατόμου δεν τον αφήνει να καταναλώσει αρκετές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι απαγορευτικό να καταναλώσει το βράδυ ένα γεύμα, αρκεί να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγει τη ζάχαρη και τους «λευκούς» υδατάνθρακες.
Ο στόχος της προπόνησης. Αν ο στόχος του ασκούμενου είναι να χάσει κιλά, η ποσότητα του βραδινού γεύματος θα πρέπει να περιορίζεται, όπως και κάθε άλλο γεύμα, με αποτέλεσμα την μείωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει. Αντιθέτως, αν ο προπονητικός στόχος ενός ασκούμενου είναι να αυξήσει την μυϊκή του μάζα, δε θα πρέπει να παραλείπει ένα πλούσιο γεύμα το βράδυ.
Τα θετικά ενός καλού βραδινού
Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι πολύ οφέλιμες, όταν καταναλώνονται το βράδυ πριν τον ύπνο, καθώς προκαλούν έκκριση ευεργετικών ορμονών για έναν ¨καλό¨ ύπνο. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια παραδείγματος χάριν, έχουν δειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης, βοηθώντας για έναν ¨βαθύ¨ ύπνο. Η μελατονίνη είναι η κύρια ορμόνη του ύπνου που αυξάνει μόλις βραδιάσει και φτάνει στο μέγιστο τα μεσάνυχτα οπότε και ο μεταβολισμός μειώνεται. Ακόμη, τροφές που περιέχουν καζεΐνη, δηλαδή μία πρωτεΐνη αργής απορρόφησης, βοηθάνε στην καλή θρέψη των μυών κατά τον ύπνο. Τροφές πλούσιες σε καζεϊνη είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γιαούρτι. Ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό είναι η τρυπτοφάνη, που αποτελεί ένα απαραίτητο αμινοξύ (αμινοξύ που δεν το συνθέτει ο οργανισμός) που μετατρέπεται σε μελατονίνη προάγοντας έτσι τον ύπνο. Πολλές τροφές το περιέχουν, όπως αυγό, το κοτόπουλο, η βρώμη, τα φιστίκια, τα καρύδια και το σπανάκι.
Ανάλογα λοιπόν, με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, πρέπει να καταναλώνεται το βράδυ ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα του γεύματος αυτού ωστόσο, ποικίλει. Το να παραλείπεται το βραδινό γεύμα δεν είναι ότι το καλύτερο, καθώς παραλείπονται για ώρες σημαντικά συστατικά από τον οργανισμό. Το βράδυ λοιπόν, ¨θρέψτε¨ τον οργανισμό σας με τροφές που θα σας κάνουν να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο, αποφεύγοντας βέβαια τροφές που θα τον ¨βλάψουν¨ (π.χ. ζάχαρη, αλκοόλ, καφεΐνη).
Ευαγγελία Ζαχαρία
Functional Trainer/ Εκπαιδεύτρια ALTERLIFE School
ALTERLIFE Boutique Μαρούσι