Τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που μελετώνται συχνά λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης που φαίνεται να έχoυν. Πλούσια σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, καροτενοειδή και κάλιο, καλή πηγή τρυπτοφάνης, σεροτονίνης και μελατονίνης με ταυτόχρονα χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αποτελούν μία πολύ ωραία ιδέα για σνακ!
Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά τις δράσεις που τους έχουν κατά καιρούς αποδοθεί:
- Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μείωση δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, βελτίωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών μετά από άσκηση.
- Ορισμένες μελέτες έχουν αναδείξει την ευεργετική δράση που πιθανόν παρουσιάζουν σε διάφορα χρόνια νοσήματα συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Έρευνες επίσης τα συνδέουν με βελτίωση του ύπνου, των γνωστικών λειτουργιών και πιθανόν και της διάθεσης.
Τα παραπάνω ευρήματα βέβαια χρειάζεται να επιβεβαιωθούν και από επιπλέον μελέτες προκειμένου να γίνουν πιο σαφείς οι μηχανισμοί που συνδέουν το φρούτο αυτό με την υγεία. Σίγουρα το προφίλ τους από πλευράς μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να συμβάλει στην μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στα πλαίσια πάντα ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου.
Τι μπορεί όμως να επηρεάσει την αντιοξειδωτική τους ικανότητα;
Μεταξύ άλλων, η ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης μπορεί να ενισχύουν το περιεχόμενό τους σε πολυφαινόλες και άρα την αντιοξειδωτική τους δράση.
Και να θυμάστε: 12 κεράσια ισοδυναμούν με 1 μερίδα φρούτου! Συνδυάστε τα με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένα πλήρες και χορταστικό σνακ!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Βιβλιογραφία: Kelley, D. S., Y. Adkins and K. D. Laugero. «A Review of the Health Benefits of Cherries.» Nutrients 10, no. 3 (2018).