Είναι πλέον γνωστό, πως η συνολική υγεία ενός οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, η υγεία του εντέρου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή μη, μεταβολικών, χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Μερικά από αυτά είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η συνολική μικροχλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου αποτελείται από περισσότερα από 35000 βακτηριακά είδη. Φαίνεται πως η δυτικού τύπου διατροφή (κορεσμένα, trans λιπαρά, ελεύθερα σάκχαρα, απουσία φρούτων, λαχανικών και νερού), έχει βαθιές επιπτώσεις στην ποικιλομορφία αλλά και στο πλήθος των μικροβιακών ειδών, που αποτελούν τη χλωρίδα του εντέρου.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, πως η διατήρηση μιας υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου, μέσω της διατροφής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη από διάφορα νοσήματα και στην προαγωγή της γενικότερης υγείας ενός ανθρώπου.
Η διατροφή που προάγει την υγεία του εντέρου είναι κυρίως η μεσογειακού τύπου διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (4-5 μερίδες καθημερινά) και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν trans και κορεσμένα λιπαρα (πχ. Φοινικέλαιο, που υπάρχει σε πολλά τυποποιημένα προϊόντα). Επίσης σε μία τέτοια δίαιτα καταναλώνεται ψάρι (περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα), κοτόπουλο, αυγά και πιο αραιά κόκκινο κρέας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι ολικής, βρώμη) είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση προβιοτικών όπως το τυρί, το γιαούρτι ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
Μαρία Γεροστάθη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή :
1) Nutrients. 2019 Jul; 11(7): 1613.
2) Nutrients. 2020 Nov; 12(11): 3596.
3) Microorganisms. 2022 Jul; 10(7): 1368.