Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει κατά κύριο λόγο γυναίκες και λιγότερο άνδρες (>99% των νέων διαγνώσεων γίνονται σε γυναίκες). Το 30-50% όλων των τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού, μπορούν να προληφθούν μέσω του τρόπου ζωής.
Σημαντικό ρόλο κατέχει τόσο η διατροφή όσο και η διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και οι διατροφικές μας επιλογές έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία, καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, στην εξέλιξη της νόσου και στην ικανότητα του οργανισμού μας να ανταπεξέλθει στις αντινεοπλασματικές θεραπείες.
Προσπαθήστε να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Ένας αδρός δείκτης για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Υπολογίζεται ως ο λόγος του βάρους (σε κιλά) δια το ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα). Για τους ενήλικες, ένα υγιές σωματικό βάρος αντιστοιχεί σε τιμές ΔΜΣ 18,5-25 kg/m2, ενώ τιμές 25-29,9 και ≥30 kg/m2 σχετίζονται με την παρουσία υπέρβαρου και παχυσαρκίας, αντίστοιχα. Εάν είστε άτομα που παρουσιάζετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία, φροντίστε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και αύξησης της σωματικής δραστηριότητας.
Υιοθετήστε ένα πρότυπο διατροφής βασισμένο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης). Καταναλώστε ποικιλία εποχικών φρούτων και λαχανικών, τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.
1 μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι των 240 mL μαγειρεμένα ή ψιλοκομμένα ωμά λαχανικά, 2 φλιτζάνια των 240 mL ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι), 1 μέτριο αγγούρι, 2 μέτρια καρότα, 1 μεγάλη ντομάτα.
1 μερίδα φρούτων αντιστοιχεί σε 120-200 γραμμάρια φρούτου: ~8 φράουλες, ~15 κεράσια, 1 μέτριο μήλο, πορτοκάλι, ροδάκινο, αχλάδι, μπανάνα, ½ ποτήρι φυσικός χυμός.
Περιορίστε την κατανάλωση μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι) σε λιγότερο από 350-500 γραμμάρια την εβδομάδα και αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένου (αλλαντικά, καπνιστά και παστά).
Περιορίστε την κατανάλωση «γρήγορου φαγητού», όπως γλυκών, προπαρασκευασμένων και τυποποιημένων φαγητών, καθώς και διαφόρων σνακ-αρτοσκευασμάτων πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, όπως σφολιατοειδή και κρουασάν.
Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, έτοιμοι φρουτοχυμοί και χυμοί τύπου νέκταρ), καθώς μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή: https://www.hda.gr/o-rolos-tis-diatrofis-stin-prolipsi-kai-therapeia-tou-karkinou-tou-mastou/