Αν σε απασχολεί η βελτίωση της υγείας σου ή η απώλεια βάρους, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει για το Δείκτη Μάζας Σώματος!
Τί είναι όμως ο ΔΜΣ; Τί δείχνει για την υγεία μας; Είναι ακριβής; Πώς μπορούμε να τον μειώσουμε;
Παρακάτω απαντάμε σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα συχνά ερωτήματα σχετικά με το ΔΜΣ και σου λέμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις ώστε να τον μετατρέψεις σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την υγεία σου!
Τί είναι ο δείκτης μάζας σώματος;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΒΜΙ (Body Mass Index) είναι ένα
εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της υγείας, για να μετρήσουν την αναλογία του ύψος προς το βάρος ενός ατόμου και να υπολογίσουν το ποσοστό λίπους στο σώμα του.
Πώς υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος;
Για να υπολογιστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος, διαιρούμε το βάρος σε κιλά (kg) διά το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (m2). Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ΔΜΣ είναι: Βάρος (kg) / Ύψος (m)2.
Ποιές είναι οι κατηγορίες βάρους σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος;
Ανάλογα με τον αριθμό Δείκτη Μάζας Σώματος που έχει κάποιος, ανήκει στις εξής κατηγορίες: ελλιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρος και παχύσαρκος. Πιο συγκεκριμένα, αν ο ΔΜΣ ενός ατόμου είναι κάτω από 18,5 είναι ελλιποβαρής, αν είναι από 18,5 έως 24,9 έχει φυσιολογικό βάρος, αν είναι 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρος και αν είναι πάνω από 30, είναι παχύσαρκος. Επομένως, για τους περισσότερους ενήλικες, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του ΔΜΣ, τόσο περισσότερο είναι και το σωματικό λίπος.
Πιο συγκεκριμένα:
ΔΜΣ (kg/m2) | Κατηγορία βάρους (για ενήλικες) |
<18,5 | Ελλιποβαρές |
18,5-24,9 | Φυσιολογικό βάρος |
25-29,9 | Υπέρβαρο |
30-34,9 | 1ος Βαθμός Παχυσαρκίας |
35-39,9 | 2ος Βαθμός Παχυσαρκίας |
>40 | Νοσογόνος Παχυσαρκία |
Πώς μπορεί να μειωθεί ο δείκτης μάζας σώματος;
Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο δείκτης μάζας σώματος είναι να μειωθεί το βάρος! Για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες σου. To Alterlife προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες διατροφής και εκγύμνασης, οι οποίες δρουν συνδυαστικά, ώστε να σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου γρήγορα και, πάνω απ’ όλα, με ασφάλεια για την υγεία σου. Σκοπός δεν είναι μια γρήγορη απώλεια κιλών, την οποία δεν θα μπορέσεις να διατηρήσεις σε βάθος χρόνου, αλλά η αλλαγή της φιλοσοφίας σου γύρω από το φαγητό και την άσκηση. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, σε συνδυασμό με ένα στοχευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, θα μειώσουν άμεσα το βάρος σου και θα βελτιώσουν σημαντικά την υγεία σου!
Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος;
Αν κάποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από το κανονικό, δηλαδή πάνω από 25, αυτό ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, η οστεοαρθρίτιδα, και ο διαβήτης τύπου 2. Συνεπώς, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών!
Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος;
Όπως και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, έτσι και ο χαμηλός μπορεί να κρύβει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος έχει ΔΜΣ κάτω του φυσιολογικού (<18,5), θεωρείται ελλιποβαρής, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για αναιμία, οστεοπόρωση, μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και προβλήματα στην ανάπτυξη, όταν πρόκειται για παιδιά ή εφήβους.
Είναι ακριβής ο δείκτης μάζας σώματος;
Παρότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι τις περισσότερες φορές ενδεικτικός της ποσότητας του λίπους στο σώμα, σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι ακριβής. Γι’ αυτό και δε δείχνει από μόνος του αν ένα άτομο είναι υγιές ή όχι. Έτσι, όταν ένας γιατρός αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ατόμου, λαμβάνει υπόψη του κι άλλους παράγοντες, εκτός από το ΔΜΣ. Επιπλέον, σε περιπτώσεις αθλητών, ο Δείκτη Μάζας Σώματος είναι πολύ πιθανό να μην είναι αξιόπιστο στοιχείο για την αξιολόγηση της υγείας τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγάλο ποσοστό του βάρους τους είναι μυϊκή μάζα, και όχι λίπος, πράγμα που δε φαίνεται στο ΔΜΣ. Οπότε, έχουν υγιές βάρος, ακόμα κι αν έχουν αυξημένο ΔΜΣ!
Ποιός είναι ο υγιής δείκτης μάζας σώματος;
Υγιής δείκτης μάζας σώματος θεωρείται αυτός που είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Μην ξεχνάς όμως ότι ο δείκτης μάζας σώματος δε δείχνει από μόνος του ποιά είναι η κατάσταση της υγείας σου. Υπάρχει πληθώρα άλλων παραγόντων που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν, όπως το φύλο, τα γονίδια, η φυσική κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και πολλά άλλα.
Ποιά είναι τα οφέλη ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος;
Τα οφέλη ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος για την υγεία σου είναι πάρα πολλά! Μειώνοντας το ΔΜΣ σου, και άρα το βάρος σου, μπορεί να μειωθεί η χοληστερίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιωθεί η κινητικότητα του σώματος, καθώς και να μειωθεί το ρίσκο για διάφορους τύπους καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, έμφραγμα, και καρδιαγγειακές νόσους. Με λίγα λόγια, η μείωση του βάρους σου (αν είναι πάνω από το κανονικό), θα βελτιώσει συνολικά την υγεία σου!
Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το δείκτη μάζας σώματος;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το δείκτη μάζας σώματος, όπως το φύλο. Το αν είναι κανείς άντρας ή γυναίκα είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του ΔΜΣ, αφού επηρεάζει την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες συνήθως έχουν χαμηλότερα ποσοστά λίπους απ’ ότι οι γυναίκες. Επιπλέον, ο ΔΜΣ δεν μπορεί να διακρίνει πόσα κιλά από το βάρος ενός ατόμου είναι στην πραγματικότητα λίπος, έτσι συνυπολογίζει το λίπος και τη μυϊκή μάζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΔΜΣ να μην είναι ενδεικτικός για την υγεία κάποιου ο οποίος έχει αυξημένη μυϊκή μάζα και χαμηλό ποσοστό λίπους.
Η διατήρηση ενός κανονικού βάρους και ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος είναι καθοριστικοί παράγοντες για βελτίωση και τη διατήρηση της υγεία σου. Ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία του οργανισμού σου, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, αφού συμβάλει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών!