Μία εύλογη ερώτηση που σκεφτόμαστε όλοι μας και τη θέτουμε στον εαυτό μας. Γιατί δεν αλλάζουμε εφόσον γνωρίζουμε πως η αλλαγή αυτή θα μας βοηθήσει στην εξέλιξη και μετέπειτα πορεία της ζωής μας;
Κλασικά παραδείγματα αντίστασης της αλλαγής που ακούμε όλοι κατά το πλείστον οι γυμναστές είναι φράσεις τύπου, «Δίαιτα από Δευτέρα» ή «Θα αρχίσω γυμναστική», «Θα γίνω φέτες», «Θα χάσω Χ κιλά» κλπ.
Οι μέρες τελικά έρχονται όμως η αλλαγή δεν πραγματοποιείται, αντίθετα η αναβλητικότητα κάνει πάρτι.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Από τη στιγμή της γέννησής μας το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να εκτελεί εκείνες τις διεργασίες που συμβάλλουν στην επιβίωσή μας.
Ήδη το σώμα συνεχώς αποθηκεύει λίπος σε περίπτωση που βρεθούμε σε συνθήκες υποσιτισμού. Δεν αρέσει στο σώμα μας η αλλαγή καθώς νιώθει πως απειλείται η ύπαρξή του.
Ας δούμε τώρα τις κυριότερες αιτίες:
- Φόβος
Η κυριότερη αιτία αποφυγής της αλλαγής είναι ο φόβος. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φόβων ωστόσο όλες συνοψίζονται με τη φράση «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω-διαχειριστώ τον φόβο μου.
Η ίδια η αλλαγή είναι κάτι άγνωστο για εμάς αλλά δε φοβόμαστε το άγνωστο όπως πολλοί νομίζουμε, φοβάστε την αποκόλληση από το ήδη γνωστό.
Δε γνωρίζουμε το άγνωστο άλλωστε για να το φοβόμαστε, όμως παραμένουμε σε γνωστές καταστάσεις όσο τοξικές και αν είναι για εμάς.
- Φόβος απώλειας της ταυτότητάς μας και θυματοποίηση
Έχουμε αναπτύξει μια ταυτότητα γύρω από τα προβλήματά μας και τρέμουμε για το ποιοι θα είμαστε αν χαθεί μέρος αυτής της ταυτότητάς μας.
Επίσης, ρίχνουμε το φταίξιμο σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες και μικραίνουμε τον εαυτό μας, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανικανότητας-ανημποριάς .
Άλλωστε αν φταίει ο άλλος εγώ δεν έχω τη δύναμη να κάνω κάτι. Πλάθουμε έτσι ένα σενάριο και μια ταυτότητα γύρω από το πρόβλημα που μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφαλείας.
- Παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες
Εδώ το υποσυνείδητο μας έχοντας βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία ή βλέποντας ένα ζωντανό παράδειγμα μας αποτρέπει από το να αλλάξουμε την πεποίθησή μας και το χρησιμοποιεί ως αμυντικό μηχανισμό.
Συνεπώς η αναβίωση του τραύματος μας παραλύει, ώστε να επιχειρήσουμε κάποια αλλαγή.
Συμπερασματικά, κάθε αλλαγή είναι δύσκολη στη ζωή μας όμως αποτελεί το μονοπάτι της εξέλιξής μας.
Η αδράνεια είναι ενάντια στη φύση της ζωής μας.
Βασίλειος Nτάλης
Functional/ Pilates trainer
ALTERLIFE Absolute Εύοσμος