Πολλές υποχρεώσεις, απαιτητικό ωράριο, άγχος, τρέξιμο είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής πολλών από εμάς. Πολλές φορές ο καθημερινός ύπνος περνάει σε δεύτερη μοίρα, έτσι ώστε ο μέσος όρος ύπνου να είναι λιγότερος από 7 ώρες. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη «περαιτέρω» κιλών, την αδυναμία στην αποβολής τους, αλλά και στα μειωμένα επίπεδα ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή.
Οι έρευνες συμφωνούν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να ζυγίζουν και περισσότερο. Η σύνδεση της έλλειψης ύπνου και των «περαιτέρω» κιλών βασίζεται σε πλείστους παράγοντες. Φαίνεται ότι ο χρόνια μειωμένος ύπνος τείνει να μειώνει τον βασικό μεταβολισμό κυρίως τις πρωινές ώρες. Ακόμα, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες ώρες απ’ ότι το σώμα τους χρειάζεται, φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, λόγω διατάραξης των ορμονών που διαμορφώνουν την όρεξη, δηλαδή μείωση των επιπέδων της λεπτίνης, υπεύθυνης για το αίσθημα κορεσμού και αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης και της κορτιζόλης, ορμόνες υπεύθυνες για την αυξημένη όρεξη. Παράλληλα, ο μειωμένος ύπνος δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα κούρασης και αυτό οδηγεί φυσικά στην μείωση και της ποσότητας αλλά και της ποιότητας της φυσικής μας δραστηριότητας.
Η αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η μείωση του μεταβολισμού και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και ενέργεια μπορούν κάλλιστα να προέρχονται από καθημερινή έλλειψη ύπνου που ωστόσο, οδηγεί σιγά σιγά σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και σε μειωμένη σωματική και πνευματική υγεία.
Αν λοιπόν κάποιες μέρες μπορούσαμε να αποφύγουμε το ξυπνητήρι ή ακόμα καλύτερα να κοιμόμασταν από νωρίς, θα μπορούσαμε να βιώναμε από τις πρώτες κιόλας μέρες τα οφέλη ενός ¨καλού¨ ύπνου. Έρευνες συμφωνούν ότι οι 7 με 9 ώρες καθημερινού ύπνου καθίστανται απαραίτητες για την βελτίωση της ποιότητα ζωής και την υγεία του καθενός από εμάς.
Ευαγγελία Ζαχαρία
Functional Trainer
Alterlife Boutique – Μαρούσι
Βιβλιογραφία:
Beccuti, G., & Pannain, S. (2011). Sleep and obesity. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 14(4), 402.
Taheri, S., Lin, L., Austin, D., Young, T., & Mignot, E. (2004). Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS medicine, 1(3), e62.