Ένας εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και χρήσιμος για την σωστή οργάνωση του προπονητικού προγράμματος και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης του ασκουμένου.
Μέσο αυτής της διαδικασίας υπάρχει ένα πλήθος αθλητικών παραμέτρων που εξετάζονται με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα στοχευμένο πλάνο άσκησης σε συνεργασία του προπονητή με τον ασκούμενο.
Ο εργομετρικός έλεγχος ενός ενήλικα θεωρείται απαραίτητος για τους παρακάτω λόγους:
- Έλεγχος μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου
- Έλεγχος υγείας
- Εντοπισμός καταλληλότερης έντασης άσκησης για τη μεγιστοποίηση καύσης λιπαρών οξέων
- Σύσταση σώματος (ποσοστό λίπους, άλιπης σωματικής μάζας, οστικής πυκνότητας, μυϊκής μάζας, σωματικά υγρά)
- Μέτρηση βασικού μεταβολισμού (ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες που καταναλώνονται αποκλειστικά για τις ζωτικές λειτουργιές του σώματος)
- Έλεγχος ελαστικότητας
- Δύναμη κάτω και άνω άκρων
- Καρδιοαναπνευστική αντοχή (προσδιορισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, μέγιστου παραγόμενου έργου, επιθυμητά φυσιολογικά όρια)
Ο εργομετρικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται 2-3 φορές το χρόνο, για να γνωρίζει ο προπονητής τη βελτίωση του αθλητή και να μπορεί να διακρίνει εάν χρειάζονται αλλαγές στο προπονητικό πλάνο για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος μπορεί να είναι είτε η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε αγώνες είτε ακόμα η δυνατότητα απομάκρυνσης περιττών κιλών. Το εργομετρικό είναι ένα από τα δυνατότερα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποίηση ένας επαγγελματίας προπονητής στον αθλητή του θέτοντας κάθε φορά νέους στόχους.
Εύη Τσακούδη
Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Ελληνικό