Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να ασκούμαστε συστηματικά κυρίως για να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση, ή και την εξωτερική μας εμφάνιση. Υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν επιλέξει να ασκούνται για την πρόληψη ή αποκατάσταση κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος (π.χ. πόνος στην μέση, οστεοπόρωση κ.α.).
Κανείς ωστόσο δεν σκέφτεται να γυμνασθεί για να βελτιώσει την υγεία του πιο σημαντικού οργάνου του ανθρώπινου σώματος, του εγκεφάλου του. Και όμως, ένας ακόμα λόγος για να εντάξει κανείς την φυσική δραστηριότητα στην ζωή του είναι τα πολλαπλά οφέλη που χαρίζει η άσκηση στην πνευματική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνες συμπεραίνουν ότι η συστηματική άσκηση, 3 φορές/ εβδομάδα, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αφαιρέσουν έως και 10 χρόνια από την γήρανση του εγκεφάλου!
Και τι σημαίνει πιο συγκεκριμένα αυτό; Η άσκηση φαίνεται να αλλάζει την δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα:
- Βελτιώνει την ικανότητα μνήμης, καθώς βελτιώνει την λειτουργία του ¨Ιππόκαμπου¨, δηλαδή του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη.
- Βελτιώνει την ικανότητα αυτο-συγκέντρωσης. Η συστηματική άσκηση βοηθάει το άτομο να είναι πιο συγκεντρωμένος, κάνοντας τον πιο παραγωγικό σε σχέση με ένα άτομο που επιλέγει μία πιο καθιστική ζωή.
- Βελτιώνει την πνευματική υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα άγχους και έντασης. Η άσκηση μειώνει την δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου, που έχει συσχετισθεί με τα αρνητικά συναισθήματα και κυρίως με τον φόβο, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών του εγκεφάλου.
- Είναι υπεύθυνη για την γέννηση νέων κυττάρων στον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν αναδείξει την καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου, λόγω αυξημένης παραγωγής νέων εγκεφαλικών νευρώνων.
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα (3-4 φορές/ εβδομάδα), συνδυάζοντας αερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε έναντι σε πλείστες ασθένειες του εγκεφάλου (νόσος Alzheimer κ.α.), αλλά και γενικά στην προστασία ολόκληρου του οργανισμού μας. Κάθε ένας από εμάς λοιπόν, έχει ένα τουλάχιστον κίνητρο για να γυμνάζεται συστηματικά, είτε είναι η βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, ή της εξωτερικής του εμφάνισης, είτε να είναι πιο αποδοτικός στην δουλεία του και νοητικά πιο υγιής όσο περνάει η ηλικία.
Ευαγγελία Ζαχαρία
Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Μαρούσι
Βιβλιογραφία
Smith PJ, Blumenthal JA, Hoffman BM, et al. Aerobic exercise and neurocognitive performance: a meta-analytic review of randomized controlled trials. Psychosomatic Medicine 2010;72:239-52.