Πολύ μεγάλη πλειοψηφία ασκουμένων στους χώρους των γυμναστηρίων, παρατηρεί έναν διάχυτο πόνο στον ώμο και κυρίως στο οπίσθιο τμήμα της ωμικής περιοχής κατά την ανύψωση βάρους ή την πλάγια απαγωγή του ώμου.
Το σύνδρομο της πρόσκρουσης όπως ονομάζεται ή αλλιώς το σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής, είναι μία κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται πόνος στον ώμο μετά από επίπονη δραστηριότητα και είναι ο πλέον συνήθης τραυματισμός στην ωμική περιοχή. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας σύγκρουσης των τενόντων που εδρεύουν στον ώμο και κυρίως του υπερακάνθιου μυός, που ανήκει στην ομάδα των μυών του στροφικού πετάλου του ώμου. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής είναι το αίσθημα του πόνου, η μειωμένη μυϊκή δύναμη και το περιορισμένο εύρος κίνησης.
Οι αιτίες οι οποίες συμβάλουν σημαντικά προς την δημιουργία του συνδρόμου είναι:
- Δραστηριότητες και κινήσεις που είναι επαναλαμβανόμενες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού
- Περιορισμένος υπακρωμιακός χώρος, λόγο κληρονομικότητας
- Θέση ύπνου από την πλευρά του βραχίονα
- Αθλήματα που περιλαμβάνουν ρίψεις όπως το τένις
- Σκολίωση ή κύφωση
Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής ενδείκνυνται ασκήσεις – διατάσεις για την αύξηση του υπακρωμιακού χώρου, μέσω διατάσεων των θωρακικών μυών και κυρίως του ελάσσων θωρακικού μυός, καθώς και διατάσεις του στροφικού πετάλου της ωμοπλάτης.
Σε επόμενο στάδιο, είναι απαραίτητη η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου, όπως έσω ή έξω στροφή του ώμου με λάστιχα, αλλά και η ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, με κάθετες ή οριζόντιες έλξεις. Ωστόσο, πάντα πρέπει να δίνεται έμφαση στην σωστή τοποθέτηση του ώμου κατά την εκτέλεση της άσκησης, καθώς η μακροχρόνια λάθος τεχνική στις ασκήσεις του πάνω μέρος του σώματος, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης πόνου στον ώμο, στους χώρους των γυμναστηρίων.
Ευαγγελία Ζαχαρία
Functional Trainer
Εκπαιδεύτρια ALTERLIFE School
ALTERLIFE Boutique Μαρούσι