Η αδράνεια σε σχέση με την φυσική δραστηριότητα όλο και κερδίζει έδαφος στον σύγχρονο άνθρωπο. Δυστυχώς αυτός ο τρόπος ζωής έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Για να περιγραφούν οι κίνδυνοι για τις ασθένειες που προκαλούνται από την καθιστική ζωή δημιουργήθηκε ο όρος σύνδρομο θανάτου καθιστικής ζωής (SeDS-sedentary death syndrome).
Το σύνδρομο θανάτου καθιστικής ζωής ουσιαστικά είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καθιστική ζωή και ευθύνεται για πολλούς πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία αφού εξέτασε προσεκτικά ερευνητικές μελέτες, συμπέρανε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα κινδύνου παρόμοιο με την υψηλή πίεση αίματος, την υψηλή χοληστερίνη στο αίμα, την παχυσαρκία και το κάπνισμα.
Μερικές από τις επιπτώσεις λοιπόν είναι ότι ευθύνεται για την αθηροσκλήρυνση, πάθηση των αιμοφόρων αγγείων του σώματος που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και περιφερειακές αγγειοπάθειες.
Η καρδιά των μη δραστήριων ατόμων είναι περισσότερο ευάλωτη σε συναισθηματικές διαταραχές και λιγότερο ικανή να αντισταθεί στο άγχος.
Πέρα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο μη δραστήριος τρόπος ζωής, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας δηλαδή σε οστοπενία ή ακόμα και οστεοπόρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρεπείς σε τραυματισμό των οστών από πτώσεις ή ακόμα και στην δημιουργία κύφωσης.
Επίσης με την αδράνεια είναι πιο εύκολο να αυξήσει κανείς το ποσοστό λίπους καθώς οι θερμίδες που προσλαμβάνει από τη διατροφή του να είναι περισσότερες από οσες «καίει» ο οργανισμός του, επιβαρύνοντας κ άλλο την υγεία του.
Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας λοιπόν, μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει την υγεία μας, να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, αλλά και να επιδράσει και στην ψυχολογία μας ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας.
Θέλουμε να ενισχύσουμε και την καρδιά και τους μυς. Για να δυναμώσουμε την καρδιά το κάνουμε με την αερόβια άσκηση το τρέξιμο, το ποδήλατο κτλ. Το μυϊκό σύστημα θέλει αντιστάσεις, ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε με το βάρος του σώματος ή με όργανα.
Μετά από λίγο καιρό που θα έχει βάλει κάποιος την τακτική άσκηση στην ζωή του θα δει και τα πρώτα αποτελέσματα, θα έχει μεγαλύτερη ενέργεια στην καθημερινοτητά του που σημαίνει οτι θα κουράζεται πιο δύσκολα, θα «αλλάζει» το σώμα του σιγά σιγά, θα είναι πλέον πιο δυνατό, πιο υγιές και τα οφέλη στην υγεία θα αρχίσουν πλέον να εμφανίζονται.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα συνδυάσει όλα είναι να επισκεφτεί
τα γυμναστήριά μας και να ζητήσει την συμβουλή έμπειρων επαγγελματιών που θα τον καθοδηγήσουν σε όλα τα βήματα από την αρχή.
ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
Functional Trainer
Alterlife Boutique Πεύκης