Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα του ύπνου είναι καταλύτης για ασθένειες και για θέματα εμφάνισης που ίσως αντιμετωπίζουν. Η κακή ποιότητα ύπνου είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία , με την πρόωρη γήρανση, με ψυχικές ασθένειες και φυσικά με την κακή λειτουργεία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια και του σώματος. Κάποιες συμβουλές για καλύτερης ποιότητας ύπνου παρουσιάζονται στο παρακάτω κείμενο.
- Η έκθεση στον ήλιο. Μια από τις πιο φυσικές και ζωτικής σημασίας λειτουργία ,είναι η φυσική έκκριση της ορμόνης , που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη παράγεται από τον εγκεφαλικό αδένα και στέλνει ένα σήμα για να ρυθμίσει τον κύκλο της ύπνωσης και της εγρήγορσης στο σώμα. Η παραγωγή και η έκκριση της μελατονίνης επηρεάζεται έντονα από το ηλιακό φως, το οποίο έχει ως σκοπό να βοηθήσει τον συντονισμό του κύκλου παραγωγής μελατονίνης.
- Αποφύγετε την έκθεση σε οθόνη. Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Το τεχνητό «μπλε» φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές οθόνες πυροδοτεί το σώμα σας να παράγει περισσότερες ορμόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως η κορτιζόλη) και αποπροσανατολίζει τη φυσική προετοιμασία του σώματος για ύπνο. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί σε περιπτώσεις αυπνίας είναι, προφανώς, είναι η απενεργοποίηση της οθόνης μια ώρα πριν την ώρα του ύπνου.
- Γυρίστε στο κρεβάτι την κατάλληλη ώρα. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι παίρνουν τις πιο σημαντικές ορμονικές εκκρίσεις και υπάρχει ανάκαμψη του οργανισμού, με τον ύπνο κατά τις ώρες 10 μ.μ. και 2 π.μ. σύμφωνα με τον Κιρκάδιο Ρυθμό. Σύμφωνα με μελέτες, στις 9 μ.μ αρχίζει η έκκριση μελατονίνης, στις 2 μ.μ το σώμα πρέπει να έχει εισέλθει στο στάδιο REM όπου συμβαίνει ο βαθύτερος ύπνος , και στις 7.30π.μ σταματά η έκκριση μελατονίνης.
- Γυμναστείτε. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στο να καταπολεμηθεί η αίσθηση του άγχος, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία για αγρυπνία, εκτονώνει το σώμα αποβάλλοντας την ένταση. Αν και η άσκηση αυξάνει την αδρεναλίνη, μπορεί επίσης να έχει κατευναστική επίδραση, ιδιαίτερα 20 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προσπάθεια. Πλέον, με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς κεντρικής ψύξης που συνδέονται με τον ύπνο.
Σταματία Μπουντούκη
Pilates/ Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Καλαμαριάς