Η φύση της σύγχρονης ζωής έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από ποτέ σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ειδικά στον εργασιακό τομέα. Σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους εργαζόμενους, δηλαδή περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, αναφέρουν ότι πάσχουν από εργασιακό άγχος. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τους πάντες. Αφορά τους υπαλλήλους, τους εργοδότες, τους διευθυντές, τους προϊσταμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με μια έρευνα στα νέα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης το 90% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι στη χώρα του το άγχος είναι η κύρια αιτία των ασθενειών που πλήττουν το σύνολο του πληθυσμού.
Τί προκαλεί αυτό το άγχος; Στην εποχή μας η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε οργανωμένες επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Οι αλλαγές στην οργάνωση, στη δομή και στους στόχους της επιχείρησης, όπως και η επέκταση ή η συρρίκνωσή της αποτελούν παράγοντες πρόκλησης άγχους για τους εργαζομένους, οι οποίοι φοβούνται για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Η ανυπαρξία ενημέρωσης, η αίσθηση της απομόνωσης και της αδιαφορίας, η υποχρέωση λειτουργίας με νέους κανονισμούς, διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, ο ανταγωνισμός, η υπονόμευση, η επιβουλή και οι διαμάχες. Η διαφορετική αντίληψη του εργαζομένου για τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, οι ηθικές και ιδεολογικές διαφορές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της συσσώρευσης εργασιακού άγχους.
Ένας στρεσαρισμένος εργαζόμενος δημιουργεί συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο, δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση, δεν αποτελεί πηγή νέων ιδεών, δεν είναι καλός στην λήψη αποφάσεων αφού δεν έχει σωστή κρίση. Το άγχος αυτό ακολουθεί το άτομο και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του, επηρεάζει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την ποιότητα του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα.
Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με λίγες ώρες άσκησης μέσα στη βδομάδα. Τρεις ώρες άσκησης μέσα στις 168 της εβδομάδας είναι αρκετές για να μειώσουν το άγχος και να επιδράσουν ευεργετικά στη ποιότητα της ζωής μας.
Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι. Αισθανόμαστε καλύτερα επειδή όταν ασκούμαστε το σώμα μας απελευθερώνει κάποιες χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας που μοιάζουν με ορμόνες, παράγονται στον εγκέφαλο και δρουν ως αναλγητικά, μειώνουν δηλαδή την αντίληψη του πόνου. Όταν ελευθερώνονται διατρέχουν όλο μας το σώμα, χαρίζοντάς μας μια αίσθηση ευφορίας. Ακόμα, η άσκηση ενεργοποιεί την αδρεναλίνη, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, όλες τους χημικές ουσίες της «χαράς», που συνεργάζονται για να σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα. Έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική μεταξύ άλλων είναι και φυσικό αντικαταθλιπτικό. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία. Παράλληλα, η γυμναστική συμβάλει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί καθώς χαλαρώνει του μύες. Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά είναι ένα φυσικό ‘’γιατροσόφι’’ για την αντιμετώπιση του άγχους γενικότερα και του εργασιακού stress ειδικότερα.
Ίσως η γυμναστική είναι τελικά η απάντηση σε περισσότερα προβλήματα απ’ ότι πιστεύαμε, πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στο πώς η γυμναστική θα μας κάνει να φαινόμαστε και ξεχνάμε το πιο σημαντικό, το πώς θα μας κάνει να αισθανόμαστε.
Γιώργος Τζουγανάτος
Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Γλυφάδα