Ένας απλός ορισμός για το λεμφοίδημα είναι: η παθολογική συσσώρευση υγρού στους ιστούς.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται οίδημα ( διόγκωση) στην πάσχουσα περιοχή- σκλήρυνση ( ίνωση) – ελεφαντίαση (1ο – 2ο – 3ο βαθμού). Η κύρια επιπλοκή του εκτός από τη δυσλειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος είναι και ο περιορισμός στις λειτουργικές δραστηριότητες καθώς υπάρχουν κινητικές δυσκολίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στα άνω άκρα (χέρι) και κάτω άκρα, στο στήθος , στο πρόσωπο, στην κοιλιακή χώρα και στα γεννητικά όργανα.
Το κύριο πρόγραμμα πρέπει να ξεκινάει με την αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος μέσω της λεμφικής παροχέτευσης (MLD).
Η γυμναστική μπορεί να αποβεί άκρως βοηθητική καθώς το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, τραμπολίνο καθώς όλα είδη συμβάλουν στη λειτουργία της μυϊκής αντλίας και του κυκλοφορικού συστήματος. Άσκηση μειωμένων αντιστάσεων με λάστιχα, ιμάντες και τροχαλίες κινητοποίησης. Επίσης σημαντική είναι η χρήση διαγώνιων σχημάτων και κάποιας ήπιας μορφής έλξης στο πάσχον μέλος, καθώς συμβάλουν στην επαναφορά των λειτουργικών προτύπων κίνησης και εύρους.
Ολοκληρώνοντας όλο αυτό το πρωτόκολλο, σημαντική είναι η περίδεση του μέλους στο οποίο έχουμε το λεμφοίδημα. Τέλος πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους και κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και στην καθημερινότητα καθώς αποτελεί την κύρια αντένδειξη για υποτροπή.
Βάσω Νταλαμάγκα
Senior Trainer
ALTERLIFE Boutique Καλαμαριά