Τα τελευταία χρόνια,το αποκαλούμενο «δρομικό κίνημα» σημειώνει αλματώδη άνοδο παγκοσμίως.Τσέκαρε τα βήματα που πρέπει να κάνεις ξεκινώντας το τρέξιμο μικρών ή μεγάλων αποστάσεων, για να αποφύγεις τις συνηθέστερες παγίδες (αλλά και τους τραυματισμούς) του πιο δημοφιλούς αθλήματος.
GEAR UP
Όπως και στα περισσότερα αθλήματα, σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να κάνεις ένα upgrade στον εξοπλισμό σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρέχεις με παπούτσια που έχουν φορεθεί για χρόνια στο γυμναστήριο ή στην καθημερινότητά σου.
Τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής 600-700 χλμ.,δηλαδή περίπου 6 μήνες. Αν παραταθεί η χρήση πέρα από αυτό το διάστημα, σταδιακά θα αυξηθεί η καταπόνηση που δέχονται τα γόνατα και η μέση σου, αλλά και η πιθανότητα τραυματισμού.
ΒΡΕΣ ΤΙ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
Οι δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα αθλητικά παπούτσια είναι οι εξής:
1. Neutral: Πρόκειται για παπούτσια φτιαγμένα για δρομείς με κανονική-ψηλή καμάρα, που επιτρέπουν στο πέλμα να κινείται φυσιολογικά,δηλαδή με το πέλμα να αγγίζει πρώτα το έδαφος με τη φτέρνα και στη συνέχεια να ρολάρει προς τα δάχτυλα
με μια μικρή κλίση προς το εσωτερικό του ποδιού. Με αυτήν την κίνηση (που η τεχνική της ονομασία είναι «πρηνισμός») το πέλμα ελαχιστοποιεί και αποσβένει τους κραδασμούς. O πιο εύκολος τρόπος να εξετάσεις αν έχεις ουδέτερο πάτημα είναι να παρατηρήσεις τη φθορά των παλιών σου αθλητικών. Αν η φθορά παρατηρείται στο κέντρο του μπροστινού τμήματος, τότε πατάς με τον σωστό τρόπο.
2) Stability: Παπούτσια για δρομείς με χαμηλή καμάρα (πλατυποδία), όπου το πέλμα τους στρέφεται εσωτερικά κατά την ολοκλήρωση της κίνησης, δηλαδή χαρακτηρίζεται από υπερπρηνισμό. Διαθέτουν τμήμα από TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη) ή πυκνότερο (σκληρότερο) αφρό στο εσωτερικό τμήμα, τα οποία δεν επιτρέπουν στο πέλμα να κινηθεί εσωτερικά.Σε περιπτώσεις υπερπρηνισμού, η φθορά παρατηρείται στο μπροστινό εσωτερικό μέρος του παπουτσιού.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ
Άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το τρέξιμο είναι το βάρος του παπουτσιού σε αναλογία με το βάρος του αθλούμενου, οι αποστάσεις που διανύονται και η ταχύτητα με την οποία τρέχει ο ασκούμενος.Για παράδειγμα, ένα ελαφρύ παπούτσι συνιστάται για γρήγορους δρομείς με ελαφρύ σωματότυπο ή για μικρές αποστάσεις έως και 20 χλμ. Τα πιο βαριά μοντέλα έχουν περισσότερο υλικό απορρόφησης, κάτι που λαμβάνεται υπόψη για βαριούς σωματότυπους ή δρομείς που διανύουν πολλά χιλιόμετρα με αργούς ρυθμούς (πχ. μαραθωνοδρόμοι).
Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ
Για την σωστότερη επιλογή μεγέθους, δοκίμασε τα αθλητικά παπούτσια που θες να αγοράσεις αργά το απόγευμα φορώντας τις αθλητικές κάλτσες που θα φοράς την ώρα της προπόνησης. Αυτή είναι η ώρα που τα πόδια σου είναι αρκετά πρησμένα
από την κούραση, σχεδόν όσο θα είναι και κατά τη διάρκεια μιας εντατικής προπόνησης. Επίσης, δοκίμασε αρκετά σχέδια στην κατηγορία σου και δες ποιο σου «κάθεται» καλύτερα στο πόδι. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το παπούτσι αγκαλιάζει καλά το πόδι σου, είναι σταθερό στο μεσαίο τμήμα και ελαστικό στο μπροστινό. Φυσικά, πάνω απ’ όλα πρέπει
να το αισθάνεσαι καλά στο δικό σου πόδι.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ
Το παρακάτω ασκησιολόγιο θα σε φτάσει από τη γραμμή της εκκίνησης στη γραμμή του τερματισμού χωρίς προβλήματα.
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΑΡΗ
-Βαθιά καθίσματα
-Ημικαθίσματα για έκρηξη
-Άλματα σε box
-Εμπρόσθιες και οπίσθιες προβολές
ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
-Εκτάσεις τετρακέφαλων
-Κάμψεις μηριαίων δικεφάλων
-Πρέσα ποδιών
-Ακροστασίες