Η άρση βαρών αποτελούσε διαχρονικά μια μορφή άσκησης που είχε καθιερωθεί ανδρικό σπορ, με τις γυναίκες να την αποφεύγουν, για να μην φαίνονται «πολύ αρρενωπές» ή «πολύ μεγαλόσωμες». Ωστόσο, η σημασία και τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα με βάρη είναι πολλά και εκτείνονται πέρα από το αισθητικό κομμάτι. Η προπόνηση με βάρη είναι ένα βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης ρουτίνας γυμναστικής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, για γυναίκες όλων των ηλικιών.
5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥΣ.
- Αντιμετώπιση Μυοσκελετικών προβλημάτων
- Βελτίωση Αυτοπεποίθησης
- Αύξηση του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού (BMR)
- Μείωση του Κινδύνου Εμφάνισης Μεταβολικού Συνδρόμου
- Βελτίωση της Οστικής Πυκνότητας – Πρόληψη Οστεοπόρωσης.
Το τελευταίο διάστημα, η προπόνηση με βάρη φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κορυφαία fitness trends για τις νέες γυναίκες. Έτσι, πολλές από αυτές ξεκινούν ένα πρόγραμμα με βάρη για αισθητικούς λόγους, έχοντας επηρεαστεί από τα πρότυπα που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θέλουν να μιμηθούν. Είναι γεγονός πως η άρση βαρών μπορεί να βελτιώσει οπτικά ένα σώμα. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολλά και πολύ πιο ουσιώδη.
#1: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ:
Πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τα γόνατα ή τους ώμους. Έρευνες δείχνουν πως το 70% των ενηλίκων, θα αντιμετωπίσει μία από αυτές τις καταστάσεις κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο μυοσκελετικός πόνος και τα συναφή σύνδρομα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Αυτός ο τύπος πόνου, αποδίδεται συχνά σε χρόνια λανθασμένα πρότυπα κίνησης, μυϊκές ανισορροπίες και λάθος στάση σώματος.
Η προπόνηση με βάρη, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία γυμναστή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τον παραπάνω επίπονων συνθηκών, μέσα από την στόχευση και ενδυνάμωση των πιο αδύναμων μυϊκών ομάδων. Επίσης, βελτιώνει τα συνολικά πρότυπα κίνησης, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του μυοσκελετικού πόνου. Άρα μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ένα υγιές σώμα, απαλλαγμένο από πόνο και δυσλειτουργίες.
#2: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
Η εικόνα του σώματος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, τόσο στις νεότερες όσο και στις μεγαλύτερες γυναίκες, διαχρονικά. Η άρση βαρών, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντίληψη των γυναικών για την εικόνα του σώματός τους και βελτιώνει συνολικά τους δείκτες αυτοεκτίμησης τους, συγκριτικά με άλλες μορφές άσκησης, όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή το τρέξιμο.
Οι γυναίκες συχνά επιδιώκουν να δουν τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται και προκειμένου να το πετύχουν, καταφεύγουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και viral δίαιτες των social media. Τα προγράμματα προπόνησης με βάρη, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιληφθούν, ότι το σημαντικότερο όπλο τους είναι η αύξηση της δύναμης τους και όχι η απώλεια βάρους. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, πως σύμφωνα με έρευνες, η συμμετοχή γυναικών με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη, βελτίωσε τα ψυχολογικά τους αποτελέσματα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα προγράμματα με βάρη, μπορούν να μας απελευθερώσουν από ένα φαύλο κύκλο ατελείωτων προσπαθειών απώλειας βάρους και μη ρεαλιστικών στόχων εικόνας σώματος.
#3: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ
Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης μας (TDEE) προέρχεται από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (RMR), που είναι υπεύθυνος για το 60% έως 70% του TDEE. Η άλιπη μάζα του σώματος (μύες, οστά, συνδετικός ιστός, σωματικά υγρά) επηρεάζει σημαντικά τον συνολικό RMR και τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό, καθώς οι μύες είναι ιδιαίτερα μεταβολικά ενεργοί. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, για να διατηρηθούν από τον λιπώδη ιστό.
#4: ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ (ΠΧ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ)
Σύμφωνα με έρευνες, περίπου ένας στους δώδεκα ενήλικες παγκοσμίως, ζει με διαβήτη τύπου 2, ποσοστό που έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Ομοίως, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι πλέον ο νούμερο ένα δολοφόνος των γυναικών σε πολλές χώρες της δύσης. Αυτές οι δύο διαταραχές συνδέονται, καθώς άτομα με διαβήτη τύπου 2, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρδιαγγειακή νόσο. Αυτές οι δύο διαταραχές συμβαίνουν λόγω μεταβολικής δυσλειτουργίας και φλεγμονής, στο σώμα. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, την μεταβολική απόδοση και να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Τα άτομα που ασχολούνται τακτικά με την προπόνηση με βάρη μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά 40% έως 70% και οι γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κατά 40%. Το συμπέρασμα: η προπόνηση δύναμης, μας βοηθά να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.
#5: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ.
Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή ασθένεια της οστικής ευθραυστότητας, η οποία συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι το άτομο που έχει προσβληθεί να υποστεί κάποιο κάταγμα. Σύμφωνα με μελέτες, 1 στις 3 γυναίκες θα υποστεί κάταγμα, που σχετίζεται με την οστεοπόρωση κάποια στιγμή στη ζωή της. Η οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια των οστών παγκοσμίως και έχει γίνει ακόμη πιο συχνή με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτή η διαταραχή, χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και συνολικά εξασθενημένα οστά, γεγονός που θέτει το άτομο που έχει προσβληθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων και τελικά, ακινησίας. Τα οστά, όπως οι μύες και το λίπος, είναι δυναμικοί ιστοί και το σώμα τα καταστρέφει συνεχώς και τα αντικαθιστά. Ο ρυθμός οστικής συσσώρευσης (αύξηση των οστών) πρέπει να υπερβαίνει τον ρυθμό οστικής απορρόφησης, για να παραμείνουν αυτοί οι ιστοί ισχυροί και υγιείς. Η προπόνηση με βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθηθεί η οστική δημιουργία και να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται. Άρα, η προπόνηση δύναμης, με βάρη μας βοηθά να διατηρήσουμε δυνατά και υγιή οστά.
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ;
Αυτή η ερώτηση εξαρτάται πλήρως από τους υποκειμενικούς στόχους της κάθε ασκούμενης, τον χρόνο και την καθημερινότητα της. Για να μπορέσετε να απολαύσετε τα οφέλη της προπόνησης με βάρη, για το σώμα και την υγεία σας, συνιστώνται 2-3 προπονήσεις/εβδομάδα. Ωστόσο, ένα πλήρες πρόγραμμα προπόνησης δύναμης, καλό θα ήταν να περιλαμβάνει καλό ζέσταμα, πριν την εκτέλεση των ασκήσεων και διατάσεις, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, για την αποφυγή τραυματισμών και έντονου πιασίματος στις μυϊκές ομάδες που γυμνάσατε.
Είτε γυμνάζεστε χρόνια, είτε η προπόνηση με βάρη είναι για εσάς, μία νέα δραστηριότητα, η ALTERLIFE με 85 γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί την ιδανική επιλογή, με εξειδικευμένο προσωπικό και χώρους εξοπλισμένους με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της αγοράς. Επισκεφθείτε το https://alterlife.gr/clubs/ και βρείτε το γυμναστήριο που σας εξυπηρετεί.
ΚΟΣΚΟΡΕΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ALTERLIFE FITNESS ACADEMY
OPERATIONS MANAGER