Ποιος είπε ότι η αντίστροφη μέτρηση για ένα γραμμωμένο σώμα στην παραλία σταματάει τη στιγμή που μπαίνεις στο πλοίο για τον αγαπημένο σου προορισμό; Δες τι πρέπει να κάνεις στην καλοκαιρινή σου άδεια για να μην κάνεις υπερωρίες στο γυμναστήριο τον Σεπτέμβριο.Το καλοκαίρι και ειδικά τις ημέρες των διακοπών μας, όλοι μας χαλαρώνουμε και ξεχνάμε το καθημερινό μας πρόγραμμα. Παρόλα αυτά,επειδή είναι πολύ εύκολο να μας βρει ο Σεπτέμβρης αντιμέτωπους με αρκετά παραπανίσια κιλά (εκτός των αποσκευών μας), υπάρχουν κάποια είδη ασκήσεων που μπορούμε να εκτελούμε ακόμα και την περίοδο των διακοπών, εξασφαλίζοντας πως το ταξίδι δε θα το πληρώσουμε χοντρά.
ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ
Σε περίπτωση που δεν είσαι μεγάλος fan της θάλασσας και συνήθως περνάς τον περισσότερο χρόνο στην ξαπλώστρα, μια καλή εναλλακτική είναι το τρέξιμο. Βέβαια, το τρέξιμο στην άμμο είναι σχετικά δύσκολο,αφού τα πόδια σου θα βουλιάζουν συνεχώς και μετά από 30 λεπτά τρεξίματος ο βαθμός της κόπωσης στο σώμα σου μπορεί να αυξηθεί ως και 50% σε σχέση με μια αντίστοιχη διαδρομή στο δρόμο ή το ταρτάν. Αν είσαι από εκείνους που τους αρέσει να αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας
στην προπόνησή τους, δοκίμασε να τρέξεις κοντά στο νερό, αφήνοντας τα πόδια σου να βρέχονται ως τον αστράγαλο. Μια άλλη εναλλακτική είναι τα σπορ της παραλίας, όπως οι ρακέτες, το beach volley και το beach soccer.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Όπου και να βρίσκεσαι μπορείς εύκολα να κάνεις μια αερόβια προπόνηση. Αν όμως σου αρέσει να κάνεις ασκήσεις με βάρη δυναμικές, τότε στις διακοπές μπορείς να δώσεις βαρύτητα στις ασκήσεις που εκτελούνται με το βάρος του σώματος. Για παράδειγμα, κάνοντας κάμψεις θα επικεντρωθείς στους θωρακικούς μύες, ενώ με λίγα push-ups με κλειστή λαβή (δηλαδή με τους αγκώνες κοντά στα πλευρά), θα μεταφέρεις όλη την ένταση της άσκησης στους τρικεφάλους σου. Τέλος, για να ολοκληρώσεις σωστά το session, δοκίμασε να προσθέσεις λίγες έλξεις, ώστε να ενδυναμώσεις αρμονικά τους μύες της πλάτης και τους δικεφάλους σου.
ΒΑΛΕ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Το καλό με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, δηλαδή κυρίως τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες, είναι ότι δεν απαιτούν όργανα.Για τους κοιλιακούς μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας λίγα ροκανίσματα, να συνεχίσεις με πλάγιους κοιλιακούς (δηλαδή, στρίβοντας τον κορμό μία προς τα αριστερά και μία προς τα δεξιά κατά το σήκωμα) και να ολοκληρώσεις με άρσεις ποδιών.Επίσης, μια καλή ιδέα για τη συνέχεια είναι να κάνεις την άσκηση «σανίδα», πρώτα και με τους δύο αγκώνες στο έδαφος και μετά με τον καθέναν χωριστά.Αλλά μην ξεχνάς: η κάθε άσκηση πρέπει να διαρκεί 1 λεπτό και με όσο το δυνατόν μικρότερο διάλειμμα από την επόμενη.
ΠΑΤΑ ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ
Για το κάτω μέρος του σώματός σου, τα καθίσματα και τα βαθιά καθίσματα με άλμα είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Με 3-4 σετ των 15 επαναλήψεων θα νιώσεις τους τετρακέφαλους να παίρνουν φωτιά. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα λίγες προβολές, κάνοντας ακριβώς τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων που θα έκανες και στα καθίσματα. Και μην ξεχνάς: μένοντας πιστός στην αερόβια προπόνηση, σε συνδυασμό με το κομμάτι της ενδυνάμωσης (3 φορές την εβδομάδα)
είναι σίγουρο πως θα διατηρήσεις τη φόρμα σου σε αρκετά καλό επίπεδο ώστε να επιστρέψεις ομαλά στο γυμναστήριο.
Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ
Οι ρακέτες είναι ο ιδανικός τρόπος να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα, τονώνοντας πολλές από τις μυϊκές ομάδες μας συγχρόνως. Φυσικά, σημασία έχει η ένταση με την οποία θα παίξουμε.Με λίγα λόγια, όσο πιο γρήγορα και
δυνατά κινούμαστε και χτυπάμε το μπαλάκι, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες που καίμε. Θυμήσου μόνο να ρίχνεις και καμιά βουτιά που και πού για να αναζωογονείσαι.