Πολλές φορές αναρωτιέστε αν η προπόνηση που κάνετε παρουσιάζει ή όχι ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας πέρα από τα προφανή όπως είναι η γράμμωση του σώματος και η έκκριση ορμονών που δημιουργούν αισθήματα χαράς και ευχαρίστησης.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε είδος προπόνησης είναι διαφορετικό και παρουσιάζει διαφορές και σε αυτά που προσφέρει στον οργανισμό μας όπως είναι λογικό, γι΄αυτό και σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από αυτά, το πιο παρεξηγημένο από τις γυναίκες μέχρι πριν μερικά χρόνια, που δεν είναι άλλο από την προπόνηση με βάρη. Αξίζει να σημειωθεί πως ότι παρουσιάζεται παρακάτω ισχύει και για τα δύο φύλα στα ίδια ακριβώς ποσοστά.
Κατά τη διάρκεια ασκήσεων με αντιστάσεις εμφανίζονται τόσο οξείες, (άμεσες αλλαγές) όσο και χρόνιες, (μακροπρόθεσμες) φυσιολογικές μεταβολές του οργανισμού. Οι χρόνιες προσαρμογές αναφέρονται σε μεταβολές που προκύπτουν μετά από ένα χρόνιο επαναλαμβανόμενο ερέθισμα άσκησης. Οι προσαρμογές αυτές του οργανισμού, μας καθορίζουν τελικά το αν η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική και κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου φυσιολογικής λειτουργίας και απόδοσης.
Υπερτροφία: Είναι η μυϊκή ανάπτυξη και είναι μια από τις πιο ορατές προσαρμογές μετά από ένα σωστά σχεδιασμένο και εφαρμοσμένο προπονητικό πρόγραμμα με αντιστάσεις. Το αυξημένο μέγεθος των μυών οφείλεται κυρίως στην υπερτροφία των μυϊκών ινών που προκύπτει από την ανασύνθεση των πρωτεϊνών μέσα στο μυϊκό κύτταρο.
Υπερπλασία: Το αυξημένο μέγεθος των μυών οφείλεται και στην υπερπλασία η οποία είναι η αύξηση του αριθμού των μυϊκών ινών. Σε αυτήν οφείλεται ένα 5-10 % της αύξησης του μεγέθους του μυ.
Μετατροπή μυϊκών ινών: Οι μετατροπές των μυϊκών ινών ταχείας συστολής από τύπου ΙΙΒ σε τύπου ΙΙΑ όπου συμβάλλουν στην παραγωγή δύναμης. Όταν η υπερτροφία των μυϊκών ινών φτάσει σε ένα κρίσιμο όριο, η μετατροπή αυτή των μυϊκών ινών είναι αυτή που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δύναμης.
Συνδετικός Ιστός: Αυξάνεται το μέγεθος και η δύναμη των συνδέσμων, των τενόντων και των οστών. Για την πρόληψη των τραυματισμών όλα τα παραπάνω πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τις μεγαλύτερες δυνάμεις που παράγονται από τους σκελετικούς μύες μετά την προπόνηση με αντιστάσεις. Π.χ. αυξάνοντας το πάχος ενός χόνδρου βελτιώνεται η απορρόφηση των φορτίων και των κραδασμών.
Ενεργειακά Υποστρώματα: Αυξάνονται οι βασικές πηγές ενέργειας του οργανισμού δηλαδή το ΑΤP και η φωσφοκρεατίνη σε κατάσταση ηρεμίας και ταυτόχρονα αυξάνονται και οι αποθήκες του μυϊκού γλυκογόνου.
Καρδιαγγειακές προσαρμογές: Αυξάνεται ο όγκος παλμού, η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου σε ποσοστό 5-10 % καθώς και μείωση της καρδιακής συχνότητας σε ποσοστό 5-12% περίπου.
Σύσταση σώματος: Μεταβάλλεται σημαντικά από την συστηματική προπόνηση με αντιστάσεις καθώς μειώνει το σωματικό λίπος, αυξάνει την συνολική και την άλιπη σωματική μάζα τόσο στις γυναίκες τόσο και στους άνδρες.
Συνοψίζοντας λοιπόν, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλέον, ότι η ένταξη της προπόνησης με βάρη στην ζωή μας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα του οργανισμού πέρα από τα προφανή.
Έφη Σπυροπούλου
Funtional/ Pilates Trainer
ALTERLIFE Boutique Πεύκη