Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουμε το εξής, κάτι τυχαίνει στο πρόγραμμά μας και βρίσκουμε χρόνο πέρα από τον καθιερωμένο να πάμε για προπόνηση. Ίσως λόγω κάποιου κενού, ίσως λόγω κάποιας γενικότερης αλλαγής στο ωράριο μας, αποφασίζουμε αντί για πρωί να πάμε το βράδυ στο γυμναστήριο ή και το αντίστροφο.
Αμέσως, αμέσως παρατηρούμε ότι αισθανόμαστε διαφορετικά, άλλες αντοχές, άλλη όρεξη, διαφορετική ικανότητα συγκέντρωσης, ακόμα και διαφορά στο πώς νιώθουμε μετά τη προπόνηση. Καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε, αν τελικά, έχει σημασία η ώρα που επιλέγουμε να προπονηθούμε.
Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρωινής και βραδινής προπόνησης αντίστοιχα.
Η πρωινή γυμναστική
Πλεονεκτήματα
- Το σώμα μας το πρωί είναι πιο ξεκούραστο.
- Αυξάνεται ο μεταβολισμός για το υπόλοιπο της μέρας.
- Βελτιώνεται η διάθεση και η ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της μέρας.
- Έχουμε το υπόλοιπο της μέρας μπροστά μας για τις δραστηριότητές μας.
- Η πρωινή γυμναστική γίνεται πιο εύκολα ρουτίνα καθώς μειώνονται πολύ οι πιθανότητες να τύχει κάτι το οποίο να μας αλλάξει το πρόγραμμα.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου βοηθώντας στον έλεγχο της ορμονική ισορροπίας η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.
- Ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες από την αρχή της ημέρας βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεση με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευχάριστα η υπόλοιπη μέρα μας.
- Το πρωί υπάρχει λιγότερος κόσμος στο γυμναστήριο σε σχέση με το απόγευμα.
- Αν σας αρέσει η προπόνηση έξω, τότε το πρωί τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι χαμηλότερα, ενώ το καλοκαίρι έχει περισσότερη δροσιά.
- Συμβάλλει στην απώλεια βάρους καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρωινή άσκηση περιορίζει την όρεξη για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Μειονεκτήματα
- Η θερμοκρασία του σώματος μας είναι χαμηλότερη το πρωί με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.
- Αν ο στόχος της προπόνησης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση τότε σίγουρα θα πρέπει να σηκωθούμε αρκετά πιο νωρίς και να φάμε καλό πρωινό, ώστε να προλάβουμε να χωνέψουμε και να έχουμε αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό μας.
- Αν έχουμε ξενυχτήσει την προηγούμενη μέρα, τότε είναι πολύ πιθανό να ακυρώσουμε την πρωινή μας προπόνηση ή να αν δεν την ακυρώσουμε να είμαστε πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.
- Αν δεν είμαστε πρωινοί τύποι, τότε πολύ δύσκολα να κάνουμε την πρωινή προπόνηση συνήθεια.
Απόγευμα ή βράδυ:
Πλεονεκτήματα:
- Αυξημένες επιδόσεις διότι η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ιδανική και οι μύες έχουν τη μέγιστη δύναμη
- Προλαμβάνονται οι τραυματισμοί καθώς οι μύες είναι «ζεστοί».
- Απομακρύνεται το άγχος που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Βελτιώνεται η απόδοσή μας καθώς οι καρδιακοί μας ρυθμοί είναι σε ιδανικό στάδιο.
- Αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ώρες 3-7μμ είναι οι πλέον αποδοτικές.
- Υπάρχει μία άνεση κατά τη διάρκεια της προπόνησης και δεν υπάρχει το άγχος του χρόνου, καθώς έχουμε τελειώσει από τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Μειονεκτήματα:
- Έρευνες δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων δυσχεραίνει το μεσημέρι”,” με αποτέλεσμα τη μείωση της αερόβιας ικανότητας.
- Τα γυμναστήρια συνηθίζουν να γεμίζουν με κόσμο περίπου από τις 17.00 και μετά κάνοντας την προπόνηση πιο δύσκολη.
- Αν η άσκηση γίνει αργά το απόγευμα προς βράδυ «ξυπνάει» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ύπνου και υπερένταση.
- Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκύψει κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια της ημέρας (είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι) που να μας αναγκάσει να ακυρώσουμε την προπόνηση μας.
Η ώρα της προπόνησης λοιπόν έχει σημασία, είναι όμως καθοριστική για τα αποτελέσματα που επιθυμούμε να δούμε; Η απάντηση είναι όχι, στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να βρούμε χρόνο να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Το πιο μεγάλο ρόλο σε ότι αφορά τη γυμναστική παίζει, η συστηματικότητα, η οργάνωση, η θέληση για βελτίωση και η υπομονή.
Γεώργιος Τζουγανάτος
Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Γλυφάδα