Η στάση του σώματός μας αποτελεί αντανάκλαση του τρόπου ζωής και των συνηθειών μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε ακούσει τους γονείς μας να μας λένε «μην κάνεις καμπούρα, ίσια η πλάτη» αλλά οι περισσότεροι το πήραμε ως αστείο, αφού δεν γνωρίζαμε τη σημασία της στάσης του σώματος. Η στάση του σώματος μοιάζει να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και αυτό οφείλεται στην καθημερινότητα που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία, οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο, η χαμηλή θέση του υπολογιστή και του κινητού σε συνδυασμό με την αδυναμία των μυών της πλάτης και της βράχυνσης των μυών του θώρακα τείνουν να μας δημιουργούν ολοένα και περισσότερα προβλήματα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η στάση του σώματος επηρεάζεται αρνητικά από τη χρήση κινητού τηλεφώνου και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την αναπνευστική λειτουργία, τη ροή αίματος και τον πόνο. Εξετάζοντας μια μελέτη που επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της κακής στάσης σε άτομα με πόνο στον αυχένα και το κεφάλι εξαιτίας της πτώσης του κεφαλιού προς τα εμπρός, βλέπουμε οτι με ασκήσεις ενεργοποίησης των μυών της πλάτης και ιδιαίτερα των σταθεροποιών μυών των ωμοπλατών, μπορούμε να δούμε σημαντική βελτίωση στη στάση του σώματος και στη μυϊκή αδυναμία και παράλληλα μείωση του πόνου και αύξηση της ποιότητα ζωής. Επίσης το ίδιο υποστηρίζεται από μια δεύτερη μελέτη που βοήθησε φοιτητές με κακή στάση σώματος στη βελτίωση της, έχοντας σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου στους ώμους και στην πλάτη ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η παραγωγικότητα και η ποιότητα ζωής τους.
Τέλος η χαμηλή και «σκυφτή» στάση του σώματος μας επηρεάζει σημαντικά ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μας αντιληφθούν οι άλλοι και τον τρόπο που βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Γυμναστείτε λοιπόν για να απαλλαγείτε από τους πόνους και να βελτιώσετε και εσείς την καθημερινότητα σας.
Σπύρος Κωνσταντόπουλος
Functional Trainer
Alterlife Absolute Αγία Παρασκευή
ΠΗΓΗ :https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756000/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499985/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4842472