Είναι γεγονός ότι ένας σημαντικός προβληματισμός που παρατηρείται στους ασκούμενους όσο αναφορά την προπόνηση με βάρη είναι οι τραυματισμοί. Αρκετοί έχουν τραυματιστεί στον παρελθόν και είναι αρκετά επιφυλακτικοί, κάποιοι φοβόνται μήπως τραυματιστούν και επιλέγουν άλλα είδη προπόνησης ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω τραυματισμού δεν έκαναν ξανά τέτοιου είδους προπόνηση.
Τα μέτρα πρόληψης είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Παρακάτω θα δούμε κάποιες γενικές οδηγίες- συμβουλές για την αποφυγή τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όχι μόνο.
- Σωστή προθέρμανση: καλό ζέσταμα όλων των μυών και των αρθρώσεων. Στην προθέρμανση αφιερώνουμε αυστηρά 10 λεπτά από το χρόνο της προπόνησης διαφορετικά θεωρείται ελλιπής.
- Εκτέλεση των ασκήσεων με σωστή τεχνική: εκμάθηση σωστής τεχνικής και διορθώσεις από τον γυμναστή κατά την διάρκεια της προπόνησης
- Σωστή ταχύτητα εκτέλεσης των επαναλήψεων: οι αρχάριοι ασκούμενοι εκτελούν συνήθως πιο αργά η πιο γρήγορα τις επαναλήψεις.
- Επιλογή κατάλληλου βάρους: αποφυγή υπερβολών και χρήση μικρής επιβάρυνσης μετά από αποχή έστω και 1-2 εβδομάδων
- Αποφυγή υπερπροπόνησης: Η μυϊκή εξάντληση οδηγεί σε μειωμένη απόδοση και τραυματισμούς.
- Αυτοσυγκέντρωση: η απώλεια προσοχής του ασκούμενου κατά την διάρκεια της προπόνησης (π.χ κινητό τηλέφωνο) μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
- Σωστός προπονητικός σχεδιασμός: εκγύμναση διαφορετικών μυϊκών ομάδων ανά προπόνηση ώστε να αποφεύγεται η υπερκόπωση μια συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό.
- Ενυδάτωση: αποφυγή αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
- Ποικιλία ασκήσεων: για μια πιο ολοκληρωμένη μυϊκή ανάπτυξη μιας μυϊκής ομάδας και για συνεχή εκμάθηση νέων κινητικών μοτίβων.
- Διατροφή: υιοθέτηση ενός σωστού διατροφικού πλάνου τόσο πριν όσο και μετά από την προπόνηση για καλύτερες επιδόσεις κατά την διάρκεια της.
- Επαρκείς διατάσεις: Βοηθούν στην ανάπτυξη του εύρους κίνησης των ασκήσεων αλλά και στην πρόληψη των τραυματισμών.
- Μυϊκή ισορροπία: γυμνάζουμε τους πρωταγωνιστές μύες όσο και τους συναγωνιστές αλλά και τους ανταγωνιστές. Η ανισορροπία στην εκγύμνασή τους οδηγεί σε τραυματισμούς.
- Ένδυση και υπόδηση: τόσο ο ρουχισμός όσο και τα παπούτσια που χρησιμοποιεί ο ασκούμενος θα πρέπει να πληρούν τις αθλητικές προδιαγραφές για το είδος της προπόνησης που θα ακολουθήσει.
- Ασφαλής εξοπλισμός: Χρήση χώρων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος και λειτουργικός.
- Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων: πάντα σε συνεννόηση με το γυμναστή εκτίμηση των δυνατοτήτων του ασκούμενου στην παρούσα φάση και ορισμός των στόχων.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι συντρέχουν στην μείωση των τραυματισμών κατά την διάρκεια της προπόνησης με βάρη. Όσα περισσότερα από τα μέτρα πρόληψης προσέχει ο ασκούμενος, τόσο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να συμβεί οποιοσδήποτε τραυματισμός. Η προπόνηση με αντιστάσεις παρουσιάσει ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα και την υγεία των ασκούμενων και για αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να την αποφεύγουμε με τον φόβο κάποιου πιθανού τραυματισμού.
Έφη Σπυροπούλου
Functional/Pilates Trainer
ALTERLIFE Boutique Πεύκη