Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως τα δύο φύλα, πέρα από τις βιολογικές διαφορές, παρουσιάζουν και διαφορές στην αθλητική τους απόδοση, χωρίς όμως να ξέρουμε αναλυτικότερα που οφείλεται αυτό και ποιους τομείς επηρεάζει.
Ξεκινώντας με την μορφολογία των μυών αξίζει να πούμε αρχικά πως η μορφολογία των μυών σε αγύμναστα άτομα δεν παρουσιάζει διαφορές στην σύνθεση των μυϊκών ινών ανεξάρτητα με το φύλο. Σε άτομα που γυμνάζονται η αναλογία των μυϊκών ινών (ταχείας- βραδείας) εξαρτάται κυρίως από το είδος της άσκησης και όχι τόσο από το φύλο του ασκούμενου. Εκεί που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι η άσκηση με βάρη, όπου οι άντρες εμφανίζουν έντονη μυϊκή υπερτροφία ενώ οι γυναίκες εξαιτίας της απουσίας τεστοστερόνης στο αίμα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη μυϊκή υπερτροφία.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας της αθλητικής απόδοσης είναι η αερόβια ικανότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσο αναφορά το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου όταν συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και συγκεκριμένα μεταξύ 10-25 % όπου πλεονεκτεί το αντρικό σώμα. Με μια γρήγορη ματιά στα ρεκόρ της παγκόσμιας κλάσης αθλητών και αθλητριών δρόμων αντοχής βλέπουμε πως το ποσοστό επικράτησης των αντρών σε χρόνους δεν ξεπερνά το 30%. Άρα αντιλαμβανόμαστε πως το 10-25% για τον μέσο πληθυσμό είναι ένα μικρό και πολύ λογικό ποσοστό.
Ένας καθοριστικός παράγοντας που επιδρά στη διαφορά της αερόβιας ικανότητας ανάμεσα στα δύο φύλα είναι το συνολικό μέγεθος του σώματος και η σύστασή του. Οι άντρες σαφώς εμφανίζουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος και διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας από τις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε δομικό λίπος στο σώμα τους. Μια άλλη σημαντική αιτία που προκαλεί διαφορά στην αερόβια ικανότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι το μεγαλύτερο μέγεθος της καρδιάς των αντρών, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη καρδιακή απόδοση κατά τη μέγιστη άσκηση και καλύτερη απόδοση στους όγκους και τις χωρητικότητες των πνευμόνων. Παρόλα αυτά όμως η αερόβια άσκηση είναι πολύ αγαπητή στις γυναίκες και όχι τόσο στους άντρες που στην συντριπτική πλειοψηφία τους προτιμούν άσκηση με αντιστάσεις.
Οι γυναίκες κυρίως παλαιότερα απέφευγαν να κάνουν προπόνηση με βάρη διότι πίστευαν πως μακροχρόνια θα τους προκαλούσε αυξημένη υπερτροφία των μυών κάτι που δεν ήταν επιθυμητό για λόγους αισθητικής. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει και αργότερα αποδείχθηκε ότι η μυϊκή ισχύς και η δύναμη στις γυναίκες με τα κατάλληλα προγράμματα άσκησης με βάρη βελτιώνεται σημαντικά χωρίς την εμφάνισης ιδιαίτερης μυϊκής υπερτροφίας. Οι διαφορές στη μυϊκή δύναμη ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι ίδιες σε όλους τους μύες. Οι μύες των άνω άκρων, της ωμικής ζώνης και του θώρακα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες στους άντρες σε σχέση με τους μύες των κάτω άκρων.
Κλείνοντας αξίζει να κρατήσουμε πως οι διαφορές ανάμεσα στην αθλητική απόδοση των δύο φύλων είναι απόλυτα λογικές αν αναλογιστούμε τις σωματομετρικές και βιολογικές διαφορές που προϋπάρχουν, χωρίς παρόλα αυτά να είναι ιδιαίτερα μεγάλες και να περιορίζουν τις γυναίκες για οποιοδήποτε είδος άσκησης.
Έφη Σπυροπούλου
Functional/Pilates Trainer
ALTERLIFE Boutique Πεύκη