Ακόμα και σε θέματα τόσο κοινά και διαδομένα όπως η γυμναστική κυκλοφορούν ευρέως διάφοροι μύθοι. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτές τις λαϊκές δοξασίες, σε σημείο που τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών καταλήγουν σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα.
Η παραπληροφόρηση κάποια στιγμή γίνεται μύθος που δημιουργείται από το φόβο μας να κάνουμε ερωτήσεις μήπως και φανούμε άσχετοι. Παρακάτω θα δεις τι αναφέρουν κορυφαίοι επιστήμονες και έμπειροι προπονητές για όλους τους μύθους που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια.
1. Για να αδυνατίσω, πρέπει πρώτα να χάσω κιλά και μετά να κάνω βάρη
Αυτό είναι το σημαντικότερο λάθος στο οποίο υποβάλλετε τον οργανισμό σας, οδηγώντας τον σε σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού και μειώνοντας έτσι το μεταβολισμό σας. Γι’ αυτό αερόβια προπόνηση και βάρη πάνε μαζί και στο αδυνάτισμα.
2. Για να αδυνατίσω, θα τρώω μία φορά την ημέρα
Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα πετύχετε είναι να μειώσετε το μεταβολισμό σας. Το σώμα χρειάζεται 3-5 γεύματα καθημερινά, σε μικρότερες ποσότητες.
3. Με τα βάρη θα «φουσκώσουν» οι μύες
Λάθος! Ανάλογα με το πρόγραμμα και την ένταση της άσκησης, πετυχαίνετε και διαφορετικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είναι αδύνατον να αναπτύξουν μύες. Χρειάζονται μεγάλες εντάσεις, συνδυαζόμενες με κατάλληλη διατροφή, για να επιτευχθεί η αύξηση της μυϊκής μάζας.
4. Δεν πρέπει να πίνω νερό μετά την άσκηση, για να μη φουσκώσω
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι ικανοποιητική, ώστε να αποφεύγετε την αφυδάτωση.
5. Όταν κάνω γυμναστική, μπορώ να τρώω περισσότερο
Όχι. Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα, πρέπει να προσέχετε παράλληλα τη διατροφή σας τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά της.
6. Όσο πιο γρήγορα και έντονα γυμνάζομαι, τόσο πιο πολύ αδυνατίζω.
Όχι. Για σωστό αδυνάτισμα και καύση λίπους θα πρέπει να γυμνάζεστε σε μέτριες εντάσεις 55-75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (220-ηλικία) και για αρκετό χρονικό διάστημα (πάνω από 20 λεπτά). Oι υψηλές εντάσεις κουράζουν εύκολα τον οργανισμό και καταπονούν το σώμα μυοσκελετικά.
7. Όσο περισσότερα ρούχα φοράω, τόσο πιο πολύ ιδρώνω και αδυνατίζω.
Αυτό είναι λάθος. Καλό είναι η ενδυμασία να είναι λιτή και ελαφριά, ώστε να αφήνετε το σώμα να αναπνέει. Oι ειδικές φόρμες αδυνατίσματος είναι πολλές φορές επικίνδυνες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και το μόνο που επιτυγχάνετε όταν τις φοράτε είναι η μεγαλύτερη απώλεια υγρών.
8. Για να «ρίξω» την κοιλιά θα πρέπει να κάνω δεκάδες κοιλιακούς κάθε μέρα.
Λάθος. Σταματήστε να ασχολείστε με ροκανίσματα και διπλώσεις γιατί χάνετε πολύτιμο χρόνο. Χρειάζεται να γυμνάσουμε ολόκληρο το σώμα για μέγιστα αποτελέσματα. Οι κοιλιακοί έχουν να κάνουν καθαρά με τη διατροφή παραπάνω από κάθε άλλη παράμετρο. Από πλευράς άσκησης τα βάρη παίζουν το ρόλο τους αλλά ο βασιλιάς είναι η αερόβια άσκηση η οποία μπορεί να βοηθήσει να κάψουμε μεγάλες ποσότητες λίπους. Αν θέλετε κοιλιακούς «φέτες» θα πρέπει να στερηθείτε πολλά!!
9. Μετά τη γυμναστική ζυγίζω μισό κιλό λιγότερο
Μη κοιτάτε τι δείχνει η ζυγαριά μετά την άσκηση. Δείχνει κυρίως την απώλεια υγρών και όχι την απώλεια λίπους. Για να καεί 1 κιλό λίπους, πρέπει να κάψουμε 7.700 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια λίπους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.
10. Ποτέ μην ασκείς έναν μυ που πονάει
Αν ο μυϊκός πόνος σε εμποδίζει να ολοκληρώσεις σωστά την άσκηση, είναι καλύτερα να ξεκουραστείς για τουλάχιστον μία ημέρα ακόμα. Σε λιγότερο αυστηρές περιπτώσεις, ένα «ενεργό διάλειμμα» που περιλαμβάνει ελαφρά αερόβια δραστηριότητα και stretching και ακόμα ελαφριά προπόνηση με βάρη μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφιστεί λίγο ο πόνος. Η ελαφριά δραστηριότητα προκαλεί αύξηση στη ροή του αίματος στους μύες το οποίο υποβοηθά στη διαδικασία αποκατάστασης. Ξεκίνα με 10 λεπτά κυκλική, ύστερα δούλεψε με τον μυ που πονά εκτελώντας όχι παραπάνω από τρία σετ των 10 με 15 επαναλήψεων.
Δήμητρα Δουρή
Functional Trainer
Alterlife Boutique Σταυρός