Όταν γυμναζόμαστε με αντίσταση μεγαλύτερη από αυτή που έχει συνηθίσει το σώμα μας, τότε οι μύες μας προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο έντονο ερέθισμα και κατά τη διάρκεια της άσκησης οι πιο αδύναμες μυϊκές ίνες αστοχούν δημιουργώντας μικρό-φλεγμονές, που συνοδεύονται από μικρό τοπικό πρήξιμο. Έτσι λοιπόν το σώμα κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης μετά από μια έντονη προπονητική μονάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές αυτές και κατά τη διαδικασία αυτή χτίζει νέες μυϊκές ίνες πιο δυνατές οι οποίες να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση που τις υποβάλουμε στο ίδιο φορτίο την επόμενη φορά.
Αυτή είναι η αιτία που γινόμαστε δυνατότεροι όταν γυμναζόμαστε και που δεν πιανόμαστε την επόμενη φορά που το σώμα μας θα υποβληθεί στο ίδιο φορτίο ή έργο. Έτσι, ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε το «πιάσιμο» είναι γιατί οι μυϊκές ίνες όπου τραυματίστηκαν αναρρώνουν έτσι ώστε να γίνουν πιο δυνατές!
Κάθε φορά που ο όγκος προπόνησης είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο είναι βέβαιο ότι θα αισθανθούμε κάποια μυϊκή ενόχληση ανάλογα με τους μυς όπου έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Επίσης ένας άλλος λόγος που μπορεί να επιφέρει μυϊκή ενόχληση είναι εάν αλλάξουμε το ερέθισμα της άσκησης ή της μυϊκής ομάδας που συνηθίζαμε να γυμνάζουμε διότι το σώμα θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει διαφορετικές μυϊκές ίνες που δεν έχουν γυμναστεί για καιρό.
Εύη Τσακούδη
Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Ελληνικό