Η καιρική αλλαγή, πόσο μάλλον η πτώση της θερμοκρασίας, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας ή ακόμα και μια καλή δικαιολογία για να μειώσει κανείς την σωματική του άσκηση. Η μειωμένη θερμοκρασία και η μικρότερη διάρκεια της ημέρας συχνά αποτελούν ‘κίνητρα’ για να παραλειφθεί η άσκηση, ειδικότερα όταν αυτή εκτελείται σε εξωτερικό χώρο και παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να παραλείπεται για πολλούς λόγους.
Μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σχετικά με την άσκηση στο κρύο όσον αφορά την καύση λίπους και συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία των λιποκυττάρων του σώματος. Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι ο χρόνος που περνάει το σώμα σε ψυχρό περιβάλλον μετατρέπει μερικά από τα λιπώδη κύτταρα του σώματος από ανθυγιεινό “λευκό” λίπος σε θερμαινόμενο, μεταβολικά ενεργό “μπεζ” λίπος. Αυτή η μετατροπή φαίνεται να βοηθά το σώμα να εγκλιματιστεί σε ψυχρά περιβάλλοντα και να αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη σε κατάσταση ηρεμίας, γεγονός το όποιο βέβαια τελείται υπό έρευνα και είναι κομμάτι μίας σχετικής θεωρείας.
Η διατήρηση της σωστής εσωτερικής θερμοκρασίας είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες του σώματος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας.Η άσκηση παράγει θερμότητα, την οποία το σώμα πρέπει να αποβάλλει για να επαναφέρει την ομοιόσταση, εάν οι συνθήκες προπόνησης είναι ζεστές και υγρές. Αντίθετα όμως, η άσκηση σε δροσερές συνθήκες ή ακόμα και σε κρύες συνθήκες, φαίνεται να είναι η βέλτιστη.
Μπορεί ακόμη και να υπάρχουν οφέλη ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την άσκηση. Μια μικρή μελέτη του 2004 από τη Φινλανδία διαπίστωσε ότι το χειμερινό κολύμπι αντιμετώπισε την ένταση και την κόπωση και βελτίωσε τη συνολική ευεξία ανάμεσα σε 36 ενήλικες μέσης ηλικίας. Η έκθεση στο κρύο νερό φαίνεται να ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διεγείρει την κυκλοφορία ορμονών που μπορούν να προωθήσουν τη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας. Υπάρχουν φυσικά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εκπαίδευση σε καιρικές συνθήκες ειδικά σε ψυχρές συνθήκες κάτω των 5 βαθμών Κελσίου. Ο βήχας, ο συριγμός, η δυσκολία στην αναπνοή και η συσσώρευση βλέννας στο λαιμό είναι όλα ενδείξεις πνευμονικών τραυμάτων.
Συνοψίζοντας, η άσκηση δε θα πρέπει να παραλείπεται ακόμα σε χαμηλές θερμοκρασίες παίρνοντας ως γνώμονα, το αθλητικό ιστορικό του κάθε ασκούμενου, την εμπειρία του στις συγκεκριμένες θερμοκρασίες και τον εξοπλισμό που θα πρέπει να διαθέτει, π.χ. ρούχα που να συγκρατούν την θερμότητα, κάλυμμα για τον λαιμό ακόμα και γάντια και σκούφο.
Σταματία Μπουντούκη
Pilates/ Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Καλαμαριάς